Kerst 2100x1440 (1)

Zo houd je je kerstboom het langst mooi

Zet de kerstboom dit jaar maar lekker vroeg, want met deze tips blijft je boom een stuk langer mooi.

Ga voor de beste boomsoort

Wat echte kerstbomen betreft is het goedkoop is duurkoop. De goedkoopste en meest verkochte soort is de fijnspar, ook wel picea abies. Deze ruikt heerlijk, maar de naalden vallen snel uit. Kies daarom voor de wat duurdere Nordmann of fraserspar: dan heb je ook wat.

Zaag een stukje van de stam en zet de boom in een emmer water

Bij thuiskomst kun je het net om de boom laten zitten en een stukje van de stam afzagen (indien je een boom zonder kluit hebt). Zet de boom vervolgens in een emmer water en laat ‘m een nachtje in de garage staan. Zo kan de boom wennen aan de temperatuur en zich volzuigen met water. Ook een boom met kluit moet eerst acclimatiseren. De naalden blijven dan langer zitten.

Laat ‘m niet uitdrogen

Een kerstboom kun je het beste niet te dicht bij de verwarming zetten, want dan droogt hij uit. Zodra je boom in de standaard of pot staat, mag je ‘m water geven. Zorg voor een laag water in de standaard, en een halve liter tot een liter water per dag. Let erop dat het overtollige water kan weglopen, indien je een boom met kluit hebt. Ook een afgezaagde stam moet altijd in een laagje water staan.

Less is more

Een kerstboom houdt niet van sterke temperatuurswisselingen, droge lucht en direct zonlicht. Het beste zet je hem daarom op een neutrale plek in huis, uit de buurt van open deuren en warmtebronnen. Daarnaast gaan er verhalen rond dat suiker, plantenvoeding of zelfs aspirine toevoegen aan het water de kerstboom langer vers houdt, maar volgens de National Christmas Tree Association (ja, die bestaat) is gewoon water het allerbeste.

Tip van de redactie

Zarqamagnesiumzout 2
Bestel hier
San2203 Pdf 2022 Preview

Ontvang jouw dosis inspiratie voor een healthy lifestyle elke maand op de mat.

Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen