coronamaatregelen

Zo blijf je je goed aan de coronamaatregelen houden

Je voelt je niet ziek, hebt geen klachten maar wél ontzettend veel zin om je vrienden te zien en samen leuke dingen te ondernemen. Raken de coronamaatregelen bij jou ook wat in het slop? Met deze tips is het makkelijker je eraan te blijven houden.

Het is ook niet niets. We kampen al met de aanwezigheid van corona in ons land sinds februari. En sinds half maart is het dagelijks leven er voor bijna iedereen anders uit komen te zien. Merk jij ook dat je wat losser wordt, terwijl je je wél graag aan de maatregelen houdt? Wellicht helpen deze tips en geheugensteuntjes.

Lees ook:Je lichaam en geest moeten bijkomen van alle coronazorgen

Slim inrichten

Op je werk en op de sportschool mag je van de werkgever en/of de eigenaar verwachten dat er inmiddels looproutes zijn bedacht. Dat niet iedereen tegelijk binnenkomt of vertrekt. En dat er – meer dan ooit tevoren – goed op hygiëne wordt gelet. Als jij nog thuis werkt, kun je al een flink deel omzeilen. Maar voor iedereen op kantoor of voor de klas zal het toch nog een tijdlang een kwestie blijven van in minder grote groepen lunchen. En even geen kantoor-roddel delen vlakbij iemands rechteroor. Richt je omgeving zo in, dat afstand houden niet anders kan. Dat kun je natuurlijk ook doen als je je verjaardag toch graag wilt vieren: haal een paar stoelen weg. Verplaats een deel van je gasten naar de achtertuin. En plan een online feestje in met familie en vrienden die verder weg wonen.

Zeeppompje bij iedere kraan

Simpel, maar effectief. In plaats van die ene flacon bij je keukenkraan of die dure, verzachtende zeep in je badkamer, zet je nu bij iedere kraan in huis een supermarktpompje neer. Zo wordt iedere bewoner, gast of mee-eter zonder drempel gestimuleerd de handen te wassen. Zonder eerst op zoek te hoeven naar zeep. Krijg je mensen over de vloer? Vraag ze meteen na binnenkomst hun handen te wassen. En haal een doekje over deurklinken en stoelen als ze vertrokken zijn.

Routine

Nieuwe gedragingen vergen best wat van ons. En niet alles zal meteen een eerste (of tweede) keer goed gaan. Niezen in je elleboog deed je voorheen bijvoorbeeld misschien nooit. En je handen wassen na het boodschappen doen ook niet. Toch slijten deze maatregelen er na een tijdje wel degelijk in. En zeker als je blijft oefenen. Volgens hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk geldt ‘hoe vaker je iets doet, hoe gemakkelijker het wordt’. En zeker als je dingen op vaste tijden gaat doen. Dan wordt het onderdeel van je ritme. Dat is met niezen natuurlijk wat minder goed te plannen, de rest leent zich daarvoor beter.

Groepjes

Momenteel is het nog echt het seizoen om lekker buiten af te spreken. Dat geeft lucht, letterlijk en figuurlijk. Kleedje mee, een park opzoeken en die anderhalve meter afstand tot elkaar in acht houden. Als je straks weer meer binnen afspreekt met vrienden, kennissen en collega’s (kortom: mensen van buiten je huishouden), kun je nu alvast gaan bedenken op welke manier je de groepjes kleiner houdt. Spreek eens gezellig met één of twee van hen af, in plaats van alle acht.

Bron: NU.nl

Gerelateerde artikelen