welk coronavaccin

Welk coronavaccin heeft jouw voorkeur?

We nemen uit voorzorg een paar weken pauze met het inenten van het AstraZeneca-vaccin, omdat er bijwerkingen moeten worden onderzocht. Nu zijn er meerdere vaccins tegen corona beschikbaar. Heb jij een voorkeur?

Het AstraZeneca-vaccin is even letterlijk en figuurlijk in de ijskast gedaan, omdat er bijwerkingen in verschillende landen worden gemeld. Zo zou het misschien bloedstolsels kunnen veroorzaken. Het minsterie van Gezondheid meldt: “Directe aanleiding voor het advies is nieuwe informatie die dit weekend beschikbaar is gekomen Het gaat om andere klachten dan het beperkte aantal meldingen van trombose na vaccinatie, waarop het CBG zich voor dit weekeinde baseerde.”

De medicijnautoriteit CBG benadrukt dat er tot nu toe nog niet is aangetoond dat er veband is tussen het vaccin en de meldingen uit Noorwegen en Denemarken over bloedproppen. Wel adviseert de organisatie om meteen contact op te nemen met de huisarts als er na drie dagen met een vaccinatie met AstraZeneca ziekteverschijnsels opspelen met onverwachte of onbekende klachten, of als er grote of kleinere blauwe vlekjes in de huid ontstaan.

Volgens demissionair minister Hugo de Jonge is het vaccin veilig, maar is dit puur een voorzorgsmaatregel.

Welke coronavaccins zijn tot nu toe in Europa goedgekeurd?

Gelukkig zijn er meerdere vaccins voor Europa goedgekeurd. We zetten ze even voor je op een rij:

Pfizer/Biontech

Het allereerste vaccin dat in Europa werd goedgekeurd. Met het vaccin worden onze lichaamscellen getraind om een onschadelijk eiwit van het coronavirus na te maken. Zo kan je lichaam bij een besmetting het virus herkennen en afbreken. Het vaccin geeft een bescherming van ruim 90 procent.

Moderna

Dit vaccin werd als tweede in Europa goedgekeurd en werkt in principe hetzelfde als het Pfizer/Biontech-vaccin. Ook Moderna biedt voor ruim 90 procent bescherming.

Oxford/AstraZeneca

Het is een soort chimpansee verkoudheidsvirus dat lichaamscellen ertoe aanzet de uitsteekseleiwitten van het coronavirus te produceren. Hierdoor wordt het immuunsysteem in werking gezet en kan je lichaam het coronavirus beter herkennen en afweren. Volgens het EMA biedt dit vaccin voor 60 procent bescherming.

Janssen

Dit is een Nederlands vaccin dat onlangs door de EMA is goedgekeurd. Het werkt ongeveer hetzelfde als het AstraZeneca-vaccin, alleen is er een vaccinatie in plaats van twee nodig. Het geeft voor 66 procent bescherming.

Voor welk vaccin zou jij willen gaan als je mocht kiezen?

Elk vaccin is gekoppeld aan een bepaalde groep. Het kan afhangen van je leeftijd, of je onderliggende ziektes hebt, maar ook beroepsgroepen in bijvoorbeeld de zorg bepalen welk vaccin je krijgt.

Maar als jij zou mogen kiezen, voor welk vaccin zou jij dan gaan?

Bronnen: RTLnieuws.nl, NOS.nl en Volkskrant.nl

Gerelateerde artikelen