Wauw, zo veel botten heeft een mens

Het menselijk lichaam kan je blijven verbazen. Doe eens een gok, hoeveel botten denk jij dat we hebben? En eh, waar komt dat ‘gekraak’ van je botten eigenlijk vandaan?

Het zijn zo van die dingen waar je niet dagelijks over nadenkt. Samen vormen onze botten een prachtig, ingenieus systeem dat ons mobiel houdt en ons houding geeft. Heb jij er weleens een gebroken? Ach joh, er blijven er nog …. over!

Lees ook: ‘Zo werken je longen

206

Ja, echt! Een volwassen mens heeft 206 botten. Door sommige afwijkingen of gewoon anatomische verschillen wisselt het iet van mens tot mens, zo kun je een wervel (telt ook) missen of er juist eentje extra hebben. Leuk bonusweetje is dat een baby zelfs wel 350 botten heeft. Naarmate een kindje groeit, groeien ook diverse botten uiteindelijk aan elkaar. En zo kom je dus uiteindelijk op 206 uit.

Knak!

Hoor jij je botten ook weleens knakken of kraken? Of gaan je nekharen overeind staan als je dit bij een ander hoort? Wat je hoort, zijn niet daadwerkelijk je botten die kraken. Dus alle grapjes over ouder worden kun je vanaf nu ook in de ijskast zetten. Het zijn de pezen die je hoort. En die bewegen langs de botten en gewrichten, als jij beweegt. Een soort kabel die je tijdelijk even strak trekt en die een geluidje geeft.

Gerelateerde artikelen