Shutterstock 450275866

Wat is reisziekte precies?

Je kijkt maandenlang uit naar je vakantie. Je koffer is gepakt. En je hebt nog snel de planten een keer water gegeven. Ready to go! En dan.. krijg je weer last van die vervelende reisziekte. Wat is het en wat kun je ertegen doen?

Ongeveer 1 op de 3 mensen wordt weleens reisziek. Best veel. Grote kans dat ook jij je misselijk, weeïg of zelfs hondsberoerd hebt gevoeld in een bus, auto of vliegtuig. Wat is reisziekte eigenlijk en beter nog: kan het voorkomen of verlicht worden?

Lees ook: ‘4 manieren om je planten water te geven als je op vakantie gaat

Niet echt ziek

Ja, je vóélt je wel degelijk ziek. Maar echt classificeren als een ziekte kan niet. Het is uit te leggen als een reactie van je lichaam. Je lichaam dat reageert op afwijkende bewegingen. Je evenwichtsorgaan speelt hierbij een grote rol. Die registreert wel degelijk beweging, terwijl je ogen iets anders waarnemen. Dat is bijvoorbeeld extra duidelijk het geval in een vliegtuig of op een boot. Je hersenen – en daarmee evenwichtsorgaan, je ogen en je arme maag – weten wel dat er bewogen wordt door het voertuig, maar kunnen één en ander niet meer goed ordenen en verwerken, omdat je horizon niet klopt met het gevoel.

Kids op de achterbank

Kinderen hebben een gevoeliger evenwichtsorgaan dan volwassenen. Toch worden juist zij veel vaker op de achterbank van de auto geplaatst, op weg naar de camping in Frankrijk bijvoorbeeld. Tel daarbij op dat het tabletgebruik of het kleurboek achterin een must is. Niet heel gek dat sommige ouders steevast met spugende kiddo’s te kampen hebben. Beste tip: laat de kinderen veel naar buiten kijken en liefst ook de horizon zien.

Tips & tricks

Om reisziekte zo goed als mogelijk te voorkomen of te beperken, doe je goed aan veel te drinken. En dan juist geen alcoholhoudende drankjes. Voorkom tijdens de reis sterke, scherpe geuren zoals een zwaar parfum of de rook van sigaretten. Zorg steeds voor voldoende frisse lucht. En kies, als het even kan, voor zo min mogelijk ‘extra’ beweging. Deint het schip waarop je vaart? Ga dan op het dek staan en hou de horizon in het vizier. Reis je met de auto? Probeer een auto zonder al te goed vering te regelen. En ga voorin zitten. Ook belangrijk: begin uitgerust aan je reis. Moe zijn verergert reisziekte.

Medicamenten

En natuurlijk zijn er ook allerlei pillen en plakkers op de markt die verlichting kunnen bieden. Misschien heb je al weleens zo’n pleistertje achter je oor geprobeerd. Bij de apotheek kun je tevens een polsbandje krijgen dat druk uitoefent op een zenuwpunt om misselijkheid te voorkomen. En tenslotte is gember een prima en onschuldig middel om te proberen een ziek gevoel te voorkomen of te verminderen. Er zijn ook gembertabletten verkrijgbaar.

Bron: NU.nl

Gerelateerde artikelen