category colour brushGezond

Vieze smaak door pijnboompitten

Pijnboompitten zijn heerlijk door een pasta of salade, maar als je pech hebt, kun je na het eten van een verkeerde pijnboompit een bittere smaak in je mond krijgen.

De vieze smaak ontstaat vaak pas twee dagen na het eten van pijnboompitten en daarom wordt de link niet altijd gelegd. De bittere metalige smaak kan tot twee weken blijven hangen, maar meestal zijn de eerste vier dagen het ergst. Het kan er zelfs voor zorgen dat niets je meer smaakt. Maar: niet iedereen krijgt er last van en het gaat niet op voor alle pijnboompitten.

Pijnboompitten uit China
Het schijnt dat alleen Chinese pijnboompitten incidenteel voor smaakafwijkingen zorgen. De smaak wordt veroorzaakt door triglyceriden. De stof is niet schadelijk voor de gezondheid en dat is misschien een van de redenen waarom er niet veel extra onderzoek gedaan is naar het probleem.

Hoe weet je waar je pijnboompitten vandaan komen?
Controleer het etiket om te zien of er een land van afkomst bekend is. Vaak staat het niet op de verpakking. Aan de vorm van pijnboompitten kun je wel zien waar ze vandaan komen. Chinese pijnboompitten zijn iets ronder en boller, terwijl Europese pijnboompitten iets langwerpiger zijn. Die laatste vorm kun je dus het best hebben. Lees meer over de pijnboompitten herkennen.

Tips tegen de vieze smaak

  • Eet en drink zoete producten.
  • Vermijd ingrediënten met een licht bittere nasmaak, zoals sinaasappelsap.
  • Door het eten van pepermunt kun je de bittere smaak ook tijdelijk maskeren.

Beeld: Shutterstock

Santé

in je brievenbus?

Bestel nu

Als eerste op de hoogte?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Santé!

  • Pinterest