hartstilstand

Vivian Reijs had hartstilstand: wat gebeurt er dan precies?

Vivian Reijs (42), presentatrice en bekend van haar gezondheidsplatform Vivonline.nl werd afgelopen getroffen door een hartstilstand. Wat gebeurt er precies bij een hartstilstand?

 

Via haar Instagram-account liet Vivian weten wat er met haar was gebeurd. “Afgelopen week stond mijn wereld letterlijk en figuurlijk even stil. Daar ik een korte hartstilstand heb gehad, vorige week woensdag. Door de geweldige hulp van mijn lieve Day en het ambulancepersoneel, die er godzijdank heel snel bij waren, hebben ze me kunnen reanimeren. En ik ben er nog! Als zij er niet waren geweest, weet ik niet hoe het was afgelopen.”

Lees ook:Aandacht voor het vrouwenhart

Schrik zit er goed in

De schrik zit er bij de presentatrice goed in. “Wat een mega wake-up call, zoals de quote zegt. Want vanuit mijn vak en passie, weet ik altijd hoe ik voor mezelf moet zorgen en wat ik moet eten, drinken, welke supplementen ik kan slikken en wat ik moet doen aan beweging. En voelde me fysiek ook goed. Maar 1 ding vergat ik de afgelopen jaren…Te luisteren naar mijn eigen grenzen, mijn stress te beperken en tijd voor mezelf te nemen.”

Hoe ontstaat een hartstilstand precies?

Bij een hartstilstand stopt het hart met pompen, waardoor je organen geen bloed krijgen en dus ook geen zuurstof. Je raakt binnen 10 seconden bewusteloos en kan er grauw uitzien.

De meest voorkomende oorzaak van een hartstilstand is een hartinfarct. In dat geval raakt de krasslagader van je hart plotseling verstopt. Een deel van het hart krijgt geen bloed en zuurstof meer. Maar een hartstilstand kan ook komen door andere hartproblemen, zoals een hartspierziekte, hartfalen of hartritmestoornissen.

Levensbedreigende situatie

Een hartstilstand is een levensbedreigende situatie. Al na 4 tot 6 minuten raken hersencellen onherstelbaar beschadigd. Daarna lopen ook andere organen schade op. Door snel te reanimeren en het toedienen van een schok met een AED vergroot je de overlevingskans van degene die getroffen is.

Bron: Linda.nl, Hartstichting

Gerelateerde artikelen