Placeholder

Pil zonder bijwerkingen

Yvette Zimmerman promoveerde vorige week aan de Universiteit van Utrecht, ze deed daarvoor uitgebreid onderzoek naar de pil en bijwerkingen. De bijwerkingen van de pil zorgen ervoor dat een deel van de vrouwen binnen een half jaar stopt met het slikken van de anticonceptiepil.

Pilproblemen
Vooral stemmingswisselingen en minder zin in seks worden genoemd als redenen om met de pil te stoppen. Gezondheidswetenschappet Yvette wijst dat vooral toe aan de grote afname van het hormoon testosteron. Bij elke pil treedt er een verlaging op van zo'n 60 tot 80 procent.

Erkenning
Tot nu toe was er geen erkenning dat deze verandering in de hormoonspiegel van vrouwen voor problemen kan zorgen. Uit het onderzoek van Yvette blijkt dat wanneer het testosteronniveau herstelt, vrouwen beduidend minder klachten aangeven.

Meer onderzoek
De pil is sinds de lancering in de jaren 50 eigenlijk niet meer veranderd en dat terwijl er nu zoveel meer bekend is over het vrouwelijk lichaam. De pil zonder bijwerkingen is een verfijning van de huidige combinatiepil. Voor het zover is dat deze pil op de markt wordt gebracht, zal er nog veel onderzoek gedaan moeten worden. Geld zal daarvoor doorslaggevend zijn.

Bron: Spits | Beeld: Shutterstock