Placeholder

Onduidelijkheid over de kosten van een behandeling in het ziekenhuis

Is het voor jou wel eens onduidelijk geweest hoe veel een behandeling in het ziekenhuis kost. Je bent niet de enige. Uit een steekproef blijkt dat de helft van de ziekenhuizen ook niet direct weet hoe veel een behandeling kost.

Informatie over de tarieven niet altijd direct beschikbaar
Het televisieprogramma Kassa deed in samenwerking met Zorgkiezer.nl onderzoek. Ze vroegen 67 ziekenhuizen naar de kosten van een glaucoommeting bij de oogarts.10 procent van de ziekenhuizen kon in het eerste telefoongesprek het tarief doorgeven, 38 procent belde of mailde later terug.

Vraag het aan de zorgverzekeraar
20 procent van de ziekenhuizen verwees door naar de zorgverzekeraar.  Dat is opvallend, want zorgverzekeraars kunnen geen antwoord geven op die vraag, omdat veel contracten voor dit jaar nog niet afgerond zijn.

Vergelijken loont
En dat terwijl de prijzen vergelijken loont. De tarieven voor een glaucoommeting zijn namelijk heel uiteenlopend; van €16,01 tot €219. Het is niet duidelijk of het tarieven zijn voor mensen met of zonder verzekering. Minister Schippers geeft aan het belangrijk te vinden dat consumenten inzicht krijgen in de kosten van een behandeling. Vanaf 1 november is er een nieuwe regel die zorgverzekeraars verplicht stelt vooraf informatie te geven over de kosten.

Benieuwd naar de uitzending van Kassa? Je kunt de aflevering online terugkijken.

Bron: Kassa | Beeld: Shutterstock