Placeholder

Melatoninesupplementen blijven vrij verkrijgbaar

Melatonine is een hormoon dat je slaperig maakt. Bij slaapproblemen of een jetlag kun je melatoninesupplementen slikken om je lichaam een handje te helpen. Deze pillen zijn vrij verkrijgbaar, maar daar was bijna verandering in gekomen.

Uitspraak
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) besloot dat producten met melatonine vanaf een dosering van 0,3 mg bestempeld zouden moeten worden als medicijn. Het belangrijkste gevolg is dat je supplementen met een hogere dosering alleen op voorschrift van een arts zou kunnen krijgen. Brancheorganisatie Natuur- en Gezondheidsproducten Nederland was het er niet mee eens, de organisatie spande een procedure aan en won deze.

Melatoninepillen blijven verkrijgbaar zoals ze dat nu zijn
Dat betekent dat producten met een hogere dosering vrij verkrijgbaar blijven in Nederland. Ook mag er op de verpakking nog steeds informatie gegeven worden over de werking van melatoninesupplementen, dat mag namelijk pas bij een dosering vanaf 0,5 mg.

Mag een supplement zomaar omgedoopt worden tot medicijn?
De uitspraak zal een opluchting zijn voor degenen die in tijden van stress en slaaptekort weleens melatonine gebruiken, maar de rechtszaak diende ook een hoger belang. 'Tijdens deze rechtszaak draaide het vooral om de vraag of je een voedingssupplement vanaf een bepaalde dosering zomaar tot medicijn kan bestempelen,' aldus de directeur van Natuur- en Gezondheidsproducten Nederland.

Beeld: Shutterstock | Bron: Nu.nl