Placeholder

Maakt luchtvervuiling buiten sporten ongezonder?

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwt dat de luchtvervuiling wereldwijd toeneemt. Maakt dat buiten sporten ongezonder?

De grote stijging van luchtvervuiling komt voor een deel doordat in ontwikkelingslanden slechts twee procent van de steden aan de normen voldoet. Maar ook de Nederlandse luchtkwaliteit haalt niet overal de normen. Vooral in de grote steden Amsterdam en Den Haag is de luchtkwaliteit ongezonder dan zou moeten.

Betekent dat dat buiten sporten ongezond is?
Nee, je kunt de luchtkwaliteit niet als excuus te gebruiken om te stoppen met buiten sporten. De voordelen wegen namelijk zwaarder dan de nadelen. Zelfs in steden waar de lucht gemiddeld vervuild is, zou je nog zeven uur kunnen fietsen of zestien uur buiten kunnen wandelen per dag voordat de nadelen groter worden dan de voordelen.

Hoe zit dat in de meest vervuilde steden?
Delhi is één van de meest vervuilde steden ter wereld. De lucht is er 10 keer zo vervuild als de lucht in Londen. Zelfs in Delhi zou je nog vijf uur per week kunnen fietsen voordat het risico van de luchtvervuiling zwaarder weegt dan de voordelen van sporten.

Bron: WHO | Beeld: Shutterstock