Placeholder

Koffie en seks bevorderen beroerte

Uit onderzoek van het UMC Utrecht is gebleken dat dagelijkse activiteiten als koffie drinken, neus snuiten en seks hebben voor risicogroepen kan leiden tot een beroerte.

Niet gelijk in de stress schieten: de resultaten gelden alleen voor mensen met een onbehandeld hersenaneurysma – een zwakke plek in de wand van een bloedvat in de hersenen. Onderzoekster Monique Vlak vertelde aan Gezondheidsnet.nl: ‘Het is te vergelijken met een ballon. De wand kan uitrekken, maar op een gegeven moment barst het vat. Hierdoor ontstaat een bloeding in de hersenen.’

Om je nog meer gerust te stellen: slechts twee procent van de mensen heeft een hersenaneurysma. En bij echt een heel beperkt aantal mensen van die twee procent vindt het barsten van de wand en een beroerte plaats.

Risicofactoren
Monique Vlak en haar collega’s hebben 250 patiënten met hersenaneurysma bestudeerd, waarbij het tot een beroerte leidde. Daarvan trokken zij de conclusie dat er acht risicofactoren zijn die de kans op een beroerte aanzienlijk verhogen:

Koffie drinken;
– Intensieve lichamelijke inspanning;
– Neussnuiten;
Seks;
– Het moeten inspannen om te ontlasten;
– Schrikken;
Cola drinken;
– Boos zijn.

Het verhoogde risico is maar van korte duur. De factoren veroorzaken een plotselinge, maar tijdelijke verhoging van de bloeddruk.

Vermijden
Als je in de risicogroep valt, is het verstandig om alle risicofactoren te vermijden. Geen koffie en cola dus meer, maar wél blijven bewegen natuurlijk, alleen niet te intensief.

Lees ook: steeds meer vrouwen verslaafd aan porno >

(