Huisarts moet alert zijn bij eetstoornis

Huisarts moet alert zijn bij eetstoornis

Hoe eerder de diagnose anorexia nervosa is gesteld, hoe beter de prognose. Huisartsen, gezinsleden en leerkrachten moeten alert zijn op eetstoornissen, betogen onderzoekers in het International Journal of Eating Disorders.

“Huisartsen moeten niet te bang zijn eetstoornissen te bespreken. Wij adviseren huisartsen daar alert op te zijn, vooral omdat nu blijkt dat het belangrijk is de diagnose al op jonge leeftijd te stellen”, stelt psycholoog-onderzoeker Gabriëlle van Son van het Centrum Eetstoornissen Ursula.

De huisartsen van de peilstations zien regelmatig meisjes met eetstoornissen, maar waarschijnlijk worden er toch nog veel patiënten gemist – deze patiënten zoeken vaak geen hulp of pas te laat, of ze komen met andere klachten op het spreekuur.

Uit de onderzoeken is gebleken dat patiënten bij wie de diagnose van anorexia en boulimia nervosa op jongere leeftijd was gesteld, later vaker genezen dan patiënten die al wat ouder waren toen de diagnose werd gesteld. Bij vroege diagnose en behandeling zijn de vooruitzichten kennelijk beter, dan als de ziekte al verder is gevorderd.