Placeholder

Komt er een explosieve stijging van de zorgpremie in 2019?

De grote heisa rondom zorgpremies begint meestal aan het eind van het jaar, maar na een jaarverslag van CZ begon er gisteren al veel berichtgeving over zorgverzekeringen.

In het jaarverslag voorspelt CZ dat de zorgpremie volgend jaar minstens dubbel zo hard zal stijgen als dat dit jaar het geval was.

Van 2017 naar 2018 steeg de premie met 3 procent, tot €116,25 per maand. Als de stijging voor 2019 dubbel zo hoog is, zal het op jaarbasis gaan om een stijging van 84 euro. En dat kan misschien nog een voorzichtige schatting zijn.

Hoe komt dat?
Al een aantal jaar biedt CZ zorgverzekeringen aan onder de kostprijs. Het wordt opgevangen met reserves, maar het einde van die reserves is in zicht. Dat betekent dat een stijging van de premie wellicht onvermijdelijk is.

Speculeren
Vanuit verschillende hoeken komen er reacties binnen op het bericht. Zo laat het ministerie van Volksgezondheid weten dat de ervaring leert dat het gedurende het jaar meerdere keren gebeurt dat zorgverzekeraars of andere organisaties waarschuwen voor, of iets melden over een stijging van de zorgpremie.

De Consumentenbond is ook kritisch. Wellicht dat verzekeraars ons op het ergste willen voorbereiden om later dit jaar te kunnen zeggen dat ze hun best hebben gedaan om de stijging zo klein mogelijk te houden.

Half november worden de premies voor 2019 bekend gemaakt.

Kijk op AD.nl voor meer over dit onderwerp.

Beeld: Shutterstock