dik

De 16-jarige Anna weegt bijna 105 kilo: ‘Het is vooral de schuld van mijn ouders’

In het NPO-programma ‘Het is jouw schuld dat ik dik ben’ worden Britse kinderen gevolgd die enorme overwicht hebben. Ze geven vooral hun ouders de schuld, net zoals de 16-jarige Anna die nu bijna 105 kilo weegt.

Anna heeft een bondgenoot in haar moeder Sarah, die ook wel van snacken houdt. “Het is een soort troost”, zegt de moeder.

Lees ook:Juf Bibi in Obese gaat als een speer en komt zelfs onder haar streefgewicht

Gezonde trek

Volgens haar vader Neil heeft Anna altijd wel een gezonde trek gehad, maar de laatste tijd loopt het enorm uit de hand. “Als ik alleen met Anna ben, dan kan ik het snacken ’s avonds nog wel in de hand houden, maar als haar moeder erbij is… Die houdt ook van snacken.”

Toch zegt hij ook geen nee tegen Anna, als er bij het avondeten nog wat restjes blijven liggen en zij vraagt of ze die mag opeten.

Ouders schuld van overgewicht

Tijd om in te grijpen, want inmiddels zorgt het overgewicht voor een enorme deuk in Anna’s zelfvertrouwen. Als ze in de spiegel kijkt, vindt ze zichzelf niet mooi en ook ziet ze dat haar vriendinnen leuke strakke en soms korte kleding dragen. Iets wat zij niet zou doen, omdat ze ontevreden is over haar lichaam. Anna snapt dat ze zelf schuld heeft aan haar overgewicht, maar ze geeft vooral haar ouders ook de schuld, omdat zij het vele eten niet tegenhouden.

Anna én haar ouders gaan samen aan de slag om hierin verandering in aan te brengen.

Uitzending terugkijken

Zien hoe ze het ervan afbrengen en of ze het kunnen volhouden? Bekijk de uitzending terug.

‘Jouw schuld dat ik dik ben’ is elke dinsdag op NPO 3 te zien rond 22.00 uur.

Gerelateerde artikelen