Untitled Design 5

Waarom je na de corona-prik een kwartier moet blijven zitten

Het RIVM raadt iedereen die gevaccineerd wordt met Pfizer/BioNTech of Moderna-vaccin aan om na de prik een kwartier op de priklocatie te blijven. Maar waarom is dat?

Er is een heel kleine kans dat je na een van deze vaccins een allergische reactie krijgt. Daarom zijn er op de vaccinatie-locaties artsen en verpleegkundigen aanwezig. Het levert op sommige locaties een bijzonder beeld op van rijen met stoelen met wachtende mensen die op wisselende tijden komen en vertrekken.

De kans op een allergische reactie is gelukkig heel klein. Maar omdat dit nieuwe vaccins zijn, wordt er geen risico genomen en is er een epi-pen aanwezig op de locaties waarmee je een heftige allergische reactie goed kunt behandelen. Het kwartier dat je na de vaccinatie wacht, is dus uit voorzorg.

Bijwerkingen

Bijwerkingencentrum Lareb houdt bij welke bijwerkingen er zijn op de verschillende vaccinaties. Eind mei 2021 waren er 60.301 meldingen van bijwerkingen na 8,5 miljoen gegeven vaccins. De meest gemelde bijwerkingen zijn hoofdpijn, algemene malaise, spierpijn en pijn op de prikplek.

132 meldingen

Lareb ontving 132 meldingen met klachten die passen bij een heftige allergische reactie, waarvan 74 bij het vaccin van Pfizer/BioNTech (Comirnaty), 43 bij het vaccin van AstraZeneca (Vaxzevria), 14 bij het vaccin van Moderna en 1 bij het vaccin van Janssen. Bij 37 meldingen was er een vastgestelde anafylactische reactie. Bij de andere meldingen waren er symptomen (zoals uitgebreide huiduitslag of zwelling rond de ogen of keel) die bij een heftige allergische reactie kunnen passen. De eerste symptomen van anafylactische reacties begonnen meestal in de eerste 15-30 minuten na vaccinatie. Bij sommigen duurde het tot enkele uren voordat de klachten het hevigst werden. Alle patiënten zijn snel en goed behandeld en hersteld.

Eind mei 2021 zijn er in totaal 338.418 vermoede bijwerkingen gemeld bij Lareb. De meest gemelde bijwerkingen zijn:

  • Hoofdpijn (37.514)
  • Je niet lekker voelen (36.361)
  • Spierpijn (34.947)
  • Vermoeidheid (33.835)
  • Rillingen (32.109)
  • Pijn op de prikplek (24.033)
  • Koorts (23.664)
  • Gewrichtspijn (18.750)
  • Misselijkheid (18.512)
  • Zwelling op de prikplek (9.041)

Ouderenpopulatie

Tot nu toe zijn er 351 meldingen van overlijden na coronavaccinatie. Het gaat hier om 242 personen van 80 jaar of ouder, 81 personen tussen de 65 en 79 jaar en 26 personen onder de 65 jaar.
De meeste meldingen gingen over het vaccin van Pfizer/BioNTech. Dit is het meest gebruikte coronavaccin en tevens het vaccin dat vooral in de ouderenpopulatie gebruikt wordt. Overlijden ná vaccinatie betekent niet dat een bijwerking van het vaccin de oorzaak is van het overlijden.

Bron: Lareb.nl

Corona-zelftest

zelftest corona

Bestel hier

Lees ook:

Rood met jeuk

Welk corona-vaccin heeft jouw voorkeur?

Het leven voor en na de corona-uitbraak