Coronavirus Hersenen

Coronavirus heeft ook invloed op je hersenen

We weten steeds meer over het coronavirus. Zo blijkt nu ook dat het zijn sporen kan achterlaten op je hersenen.

Toen het coronavirus net zijn kop opstak dachten we dat het een longziekte was. Maar na maanden gebukt te gaan onder covid-19 weten we steeds meer over het virus.

Lees ook:Je lichaam en geest moeten bijkomen van alle coronazorgen

Hart

Zo kwam al eerder naar voren dat het ook zijn sporen kan achterlaten op je hart. Uit Duits onderzoek bleek dat zes van de tien corona-patiënten twee maanden na hun diagnose te maken hebben met een ontstoken hartspier. Bij een kleiner percentage was zelfs te zien dat er ook littekenweefsel in het hart had gevormd en een verminderde pompfunctie van de linkerkamer.

Hersenen

Nu is naar voren gekomen dat ook je hersenen kunnen worden aangetast door het coronavirus. Hoe het je hersenen kan binnendringen is nog niet helemaal duidelijk. Wel is duidelijk dat ongeveer de helft van de corona-patiënten neurologische klachten heeft als hoofdpijn en verwarring.

Uit onderzoek aan de Yale University in de Verenigde Staten blijkt dat het virus zich kan vermenigvuldigen in de hersenen. Het lijkt alsof alle zuurstof wordt opgezogen, waardoor cellen kunnen doodgaan. Ook is er een kleine kans op een herseninfectie. En dat kan volgens immunoloog Akiko Iwasaki dodelijke gevolgen hebben.

Bronnen: Welingelichtenkringen.nl, NRC.nl

Gerelateerde artikelen