×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Test je gezondheid

Test je gezondheid
05.01.2011 - Redactie

De kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van het zorgsysteem in Nederland staan steeds meer onder druk. Medisch specialisten van het Bronovo Ziekenhuis in den Haag ontwikkelden daarom de GezondheidsRisicoTest. Voorkomen is immers beter dan genezen.


Stijgende vraag naar zorg
De vraag naar zorg stijgt ieder jaar. Dat komt onder andere door de vergrijzing. Mensen leven langer en doen daardoor een groter beroep op de gezondheidszorg. Zo stijgen ouderdomsziektes als dementie tot 2025 met maar liefst 38 procent.

Daarnaast stijgt het aantal mensen met een chronische ziekte, zoals suikerziekte of nierschade. Deels is dit te verklaren door slechte leefgewoontes (o.a. ongezond eten, weinig beweging). Ook obesitas wordt hierdoor een steeds groter probleem.

Tot slot neemt de druk op de zorg toe doordat artsen – door technische ontwikkelingen – gewoonweg beter in staat zijn om meer ziektes te behandelen.

Meer over gezondheidszorg >

Oplopende personeelstekorten
In de Nederlandse gezondheidszorg is bovendien sprake van een tekort aan personeel. Dit komt doordat de demografische samenstelling van Nederland verandert: het aantal ouderen neemt relatief toe, terwijl het aantal jongeren relatief afneemt.

De oplossing: preventie
Om te zorgen dat het Nederlandse zorgstelsel voor iedereen toegankelijk en betaalbaar blijft, worden er oplossingen gezocht. Algemeen wordt preventie als de beste oplossing voor alle problemen gezien. Door ziekten in een vroeg stadium op te sporen en te behandelen, kunnen kosten bespaard worden en kunnen mensen zelf snel maatregelen nemen, voordat een aandoening zich ontwikkelt.

De GezondheidsRisicoTest
Om iedereen een handje te helpen met het makkelijk opsporen van zijn of haar risicoziekten is de GezondheidsRisicoTest ontwikkeld door een grote groep medisch specialisten van het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag. De GezondheidsRisicoTest heeft een wetenschappelijke basis en is online beschikbaar voor iedereen.

Uit de test blijkt of deelnemers een verhoogd risico hebben op bepaalde aandoeningen. Het gaat dan om 22 veelvoorkomende behandelbare aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten en verhoogde bloeddruk en om zes kankersoorten, zoals longkanker of borstkanker. Door deze risico’s in kaart te brengen, werkt de GezondheidsRisicoTest mee aan het preventief verbeteren van de gezondheid van Nederland en kunnen er eventueel eerder maatregelen worden genomen.

Zelf testen? Check: www.gezondheidsrisicotest.nl.
Wat vind je ervan?

Reacties

Verzacht de jeuk van een muggenbeet met een pleister

19.05.2018 - Als een muggenbult eenmaal jeukt, is het lastig om eraf te blijven. Vooral voor kinderen kan het lastig zijn om niet te krabben. De pleisters van Moskinto zijn een handige oplossing voor kinderen (vanaf drie jaar) of jezelf. Lees verder

Hoelang sta jij in de keuken?

30.04.2018 - Gemiddeld besteden we in Nederland 28 minuten in de keuken. Lees verder

Hooikoorts of verkouden?

23.04.2018 - Het griepseizoen gaat naadloos over in het hooikoortsseizoen. Hoe weet je of je verkouden of allergisch bent? Lees verder

Hoeveel calorieën verbrand je in je slaap?

06.04.2018 - Onze favoriete manier om calorieën te verbranden. Lees verder

Komt er een explosieve stijging van de zorgpremie in 2019?

27.03.2018 - De grote heisa rondom zorgpremies begint meestal aan het eind van het jaar, maar na een jaarverslag van CZ begon er gisteren al veel berichtgeving over zorgverzekeringen. Lees verder

Waarom eet je meer als je moe bent?

14.03.2018 - Je hebt vast wel eens gehoord dat je meer eet wanneer je moe bent. Hoe komt dat? Lees verder

Hout stoken is niet goed voor de luchtkwaliteit en onze gezondheid

27.02.2018 - Nu het buiten koud is, laait de discussie over de houtkachel weer op. Het is knus met de houtkachel aan, maar het is ook schadelijk voor de gezondheid. Lees verder

Waarom worden baby's bijna nooit op de uitgerekende datum geboren?

24.02.2018 - De laatste dagen van je zwangerschap duren lang. En dan te bedenken dat ongeveer 4 procent van de baby's wordt geboren op de uitgerekende datum. Lees verder

« Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 137 |
Mis niets
Daghoroscoop
Tweeling

Jij bent energiek en joviaal. Mensen die je tegemoet treedt, zullen open staan…

» Naar de daghoroscopen