luizen

Wat kun je doen om luizen te voorkomen?

Het begin van het schooljaar is een traditioneel moment voor een luizenplaag. Ondanks dat er betere bestrijdingsmiddelen tegen luizen op de markt komen, neemt het aantal besmettingen met hoofdluis in Nederland niet af.

Wist je dat…
Jaarlijks krijgt zo’n 10 procent van de kinderen op de basisschool luizen.

Je kunt een aantal dingen doen om de kans op luizen te verkleinen, maar garantie dat je aan de luizenplaag ontkomt, heb je nooit; luizen lopen makkelijk over.

1. Hang de jas niet tegen andere jassen aan op de kapstok
Wanneer jassen tegen elkaar aan hangen, kunnen luizen makkelijk overlopen. Hang jassen op school daarom niet tegen elkaar aan de kapstok. Er zijn speciale luizencapes en -zakjes verkrijgbaar die je ter bescherming om je jas kunt doen.

2. Probeer kleine kinderen zo min mogelijk met hun hoofden dichtbij elkaar te laten spelen
Zie dat maar voor elkaar te krijgen.

3. Je hoeft het haar echt niet extra vaak te wassen
Dat luizen op vies haar afkomen, is een hardnekkig fabeltje. Luizen hebben niets te maken met hygiëne. Bespaar je dus de tijd en moeite.

4. Gebruik haarlak en/of gel
Volgens het RIVM hebben kinderen die gel of haarlak in haar gebruiken iets minder vaak luizen.

5. Kijk of het heerst
Op de website Luizenradar kun je kijken hoeveel besmettingen er in jouw buurt gemeld zijn.

6. Deel geen haarspullen
Deel geen haarborstels, haarelastiekjes of handdoeken met elkaar. Leg haarborstels en kammen af en toe een etmaal in de vriezer.

7. Doe regelmatig een luizencheck
Luizen vermenigvuldigen zich snel. Door iedere dag een check te doen, ontdek je het vroeg en dat maakt het makkelijker om van luizen af te komen. Luizen houden van warme en vochtige plekjes, dus kijk goed achter de oren, onder de pony, op de kruin en in de nek. Het zijn de favoriete plekjes van luizen.

Een efficiënte manier om te kijken of iemand luizen heeft, is te kammen met een netenkam. Hang met het hoofd boven een witte handdoek of boven een wit papier. Op die manier vallen aanwezige luizen (grijsblauw of roodbruin van kleur) op de witte ondergrond en zo zie je ze meteen liggen. Behalve luizen, kunnen er ook eitjes (neten) in het haar zitten. Die zien er uit als kleine, grijswitte puntjes en zitten stevig vast aan het haar, dicht bij de haarwortel.

Beeld: gettyimages

Tip van de redactie

Steamery ontpluizer
Steamery Ontpluizer Ad
Bestel hier