Placeholder

Honger in baarmoeder kan leiden tot diabetes

Wanneer je in de baarmoeder honger door voedselschaarste hebt geleden, heb je op latere leeftijd meer kans op een hoge bloedsuikerspiegel.

Het is niet de eerste keer dat er een verband wordt gelegd tussen blootstelling aan honger in de baarmoeder en het krijgen van chronische aandoeningen als diabetes. Maar eerder werd dit nog niet bevestigd.

Voedselschaarste
Wageningse en Chinese onderzoekers kunnen dat nu echter wel. De onderzoekers van Wageningen University en hun Chinese collega’s beoordeelden bijna achtduizend Chinezen die waren blootgesteld aan voedselschaarste in de periode 1951-1961. Hierbij keken ze naar een regio waarin deze voedselschaarste extreem was en een regio waarin dit veel minder was.

Ze maakten bij het onderzoek ook onderscheid tussen blootstelling aan honger in de baarmoeder en in de kinderjaren. Wat bleek? De mensen die zijn geboren in de regio met extreem weinig voedsel en aan honger in de baarmoeder waren blootgesteld, hadden een ruim twee keer grotere kans op een hogere bloedsuikerspiegel en diabetes type 2.

Dit geldt echter niet voor de mensen die tijdens hun kinderjaren aan veel honger waren blootgesteld. Ook de Chinezen in de regio met een iets minder hoge voedselschaarste hadden geen noemenswaardige verhoging van de bloedsuikerspiegel.

Meer weten? Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Diabetes.