Placeholder

Waarom je het chocoladepuntje in je ijshoorntje beter niet kunt opeten

Kijk je ook altijd uit naar de laatste hap van je ijshoorntje? Dat chocoladepuntje vinden we stiekem het lekkerst, maar blijkbaar kun je het beter niet opeten.

Wetenschapper Bert Weckhuysen stelde in een college aan de Universiteit van Utrecht dat het puntje ongezonder is dan de rest van het ijs.

Dat komt doordat het chocoladepuntje niet mag smelten. Om ervoor te zorgen dat chocolade niet smelt, wordt de samenstelling van de vetten in de chocolade aangepast. Met katalystoren worden onverzadigde vetten omgezet in verzadigde vetten, maar er ontstaan dat proces ook transvetten. Gezonde vetten veranderen eigenlijk in ongezonde vetten.

Dus… Gooi jij het puntje voortaan weg, of geniet je er nog steeds net zoveel van nu je dit weet? Wij laten ons er in ieder geval niet door tegenhouden.

De reactie van Cornetto
Naar aanleiding van het college heeft Unilever gereageerd, hun merk Cornetto werd namelijk genoemd tijdens het college. Ze geven aan dat de redenering over transvetten klopt, maar dat het niet van toepassing is op de echte Cornetto van Ola. Bij de productie van Cornetto ontstaan er geen transvetten.

Bekijk de hele uitleg in de video hieronder.

Bron: Volkskrant | Beeld: Shutterstock