Placeholder

Gouddeeltjes vernietigen tumor

Piepkleine gouddeeltjes ter grootte van een duizendste van een mensenhaar kunnen helpen tumorcellen te bestrijden. Dit beweren de wetenschappers van het medisch-technologisch onderzoeksinstituut MIRA van de Universiteit Twente.

Met een proefdieronderzoek hebben de wetenschappers de werkzaamheid van deze piepkleine goudstaafjes aangetoond.

Antilichamen
Hoe het werkt? Op de minuscule goudstaafjes zitten antilichamen in de vorm van eiwitten en die zorgen ervoor dat de staafjes zich aan een tumorcel binden. Zo kunnen chirurgen de cel in het lichaam gemakkelijk opsporen. Vervolgens worden de minuscule goudstaafjes met infrarood licht gloeiend heet gemaakt zodat ze de tumorcel vernietigen.

Klonteren
Wel een klein probleempje: de goudstaafjes gaan in het lichaam aan elkaar klonteren. Om dit te voorkomen werden in de proef de goudstaafjes behandeld met een bepaalde stof, maar die bleek helaas ook de gezonde cellen bleek aan te tasten. De Twentse wetenschappers gingen opnieuw aan de slag en hebben nu een stofje gevonden dat klonteren voorkomt en niet schadelijk is voor de gezonde cellen. Bovendien zorgt het nieuwe stofje ervoor dat de gouddeeltjes een poos onzichtbaar blijven voor het afweersysteem zodat ze op de juiste plek in het lichaam kunnen komen.

De wetenschappers hebben ook bewezen dat de goudstaafjes lang genoeg in het lichaam blijven om kankercellen op te kunnen sporen en aan te pakken.

De Twentse nanotechnologen werken in het ‘goudonderzoek’ samen met onder meer het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, het Nederlands Kanker Instituut en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

(