Raw Organic Leafy Green Foods

Minder diabetes door groene bladgroenten

Eet je dagelijks groene (blad)groenten zoals broccoli en spruitjes? Dan heb je maar liefst 14 procent minder kans op diabetes type 2.

Britse experts van de Universiteit van Leicester vertelden een aantal jaar geleden aan het vakblad The Britsh Medical Journal dat de kans op suikerziekte kan worden verminderd door het eten van veel koolsoorten. Fruit en andere groenten zouden geen invloed hebben op diabetes type 2.

Lees ook: de natuur in als medicijn

Groene bladgroenten
Waarom groenten als spinazie en spruitjes zo goed zijn? Groene bladgroenten zijn rijk aan antioxidanten als bètacaroteen en vitamine C. Bovendien bevatten ze veel magnesium. Dat ze zo gezond zijn toonden eerdere studies ook al aan, maar niet eerder werd er een rechtstreeks verband tussen het eten van groene bladgroenten en het voorkomen van diabetes type 2 gelegd.

Lees ook: dieetschema 10 kilo afvallen

Wel een kanttekening: de wetenschappers waarschuwen er voor om niet te vroeg te concluderen dat het eten van groente en fruit niet veel doen als het gaat om diabetes type 2. Er is dan ook nog meer onderzoek nodig om het exacte verband te ontrafelen.

ModeMode

Wat wel zeker is: het eten van groente en fruit reduceert de kans op hart- en vaatziekten en mogelijk op kanker. Wetenschappers van de Universiteit van Leicester vinden dan ook dat eetadviezen net zo goed kunnen worden voorgeschreven door artsen als het voorschrijven van een pilletje.

Het diabetes onderzoek
De diabetesexperts deden onderzoek naar zes studies uit de Verenigde Staten, China en Finland waaraan in totaal ruim 223.000 mannen en vrouwen tussen 30 en 74 jaar hebben meegedaan.

Doormiddel van vragenlijsten werd eerst vastgesteld wat mensen hadden gegeten over een periode van gemiddeld dertien jaar. Dit werd daarna weer gerelateerd aan chronische ziekten die de deelnemers later kregen, waaronder diabetes.

Beeld: GettyImages

Tip van de redactie

Zet je vetverbranding in de hoogste versnelling met het ketodieet! Dit boek gidst je door 60 heerlijke, eenvoudige keto-gerechten en onthult hoe je moeiteloos en veilig overschakelt naar een ketogene levensstijl. Ontdek niet alleen gewichtsverlies maar ook andere verbazingwekkende gezondheidsvoordelen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Jane Faerber