Placeholder

Jongeren dupe nieuwe bezuinigingsmaatregel tandarts

Achterstallig onderhoud van je gebit? Jongeren van 18 tot 22 jaar kunnen geld besparen door dit jaar nog naar de tandarts te gaan en hun gebit te laten checken.

De kosten voor een kroon, wortelkanaalbehandelingen en ingrepen aan verstandskiezen kunnen oplopen van honderden tot soms zelfs duizenden euro’s. Acute klachten zijn niet te voorspellen, maar in sommige gevallen weten patiënten dat ze binnen afzienbare tijd voor een ingreep komen te staan.

Tandartsen voorspellen grote drukte in hun praktijken, nu vanaf 1 januari 2011 de tandartskosten uit het basispakket van jongeren worden geschrapt. Nu valt bij jongeren de tandartszorg binnen het basispakket, maar in juni besloot de Tweede Kamer dat die regeling vervalt. Daarmee moet 110 miljoen euro worden bespaard.

Kwetsbaar
Volgens de beroepsvereniging NMT vormen jongeren echter een kwetsbare groep, omdat ze op die leeftijd vaak een ongezonde leefstijl hebben die funest is voor het gebit. De NMT heeft dan ook een brandbrief aan de fractieleiders van de Tweede Kamer gestuurd; een laatste oproep om af te zien van de bezuinigingsmaatregel.

Het NMT vreest dat veel (studerende) jongeren geen aanvullende verzekering zullen nemen, maar na 1 januari de tandarts zullen mijden.

(