Placeholder

Van zomer- naar wintertijd

Dit weekend gaat de klok een uur achteruit. Lekker, we kunnen een uur langer slapen, maar welk effect heeft dat op ons lichaam?

Kwaliteit van nachtrust
In 2013 bleek uit een Britse enquête dat de kwaliteit van onze slaap toeneemt wanneer de wintertijd ingaat. We voelen ons gelukkiger en energieker.

Van korte duur
Helaas duurt dat positieve effect niet lang. Al snel slapen we slechter dan vóór de wintertijd in is gegaan. Doordat de dagen korter worden, is het makkelijker om vroeg naar bed te gaan en langer te blijven liggen, waardoor we meer woelen in bed.

Stel…
Stel dat we het hele jaar door één tijd zouden moeten aanhouden, moet dat dan de winter- of de zomertijd worden? Daar zijn onderzoekers het niet over eens.

Weg met zomertijd
Zo is er een onderzoeker die pleit voor het hele jaar wintertijd, dit is namelijk de oorspronkelijke tijd, waar onze biologische klok op afgesteld is. Als we de wintertijd zouden afschaffen, is het 's winters in de ochtend extreem lang donker en juist 's ochtends hebben we daglicht nodig om op gang te komen.

Weg met wintertijd
Volgens een andere onderzoeker kunnen we juist beter de wintertijd afschaffen. Het zou beter zijn voor onze gezondheid, omdat we tijdens de zomertijd langer buiten zijn door het vele daglicht.

Beeld: Shutterstock