Placeholder

Foliumzuur voor en tijdens je zwangerschap

Door het slikken van foliumzuur kunnen aangeboren aandoeningen zoals een open ruggetje of open schedel worden voorkomen. Om foliumzuur optimaal te laten werken, zou je deze vitamine het best al kunnen slikken voor je zwanger wordt.

Onderzoek
In Noord-Nederland is er een onderzoek gestart naar de beschermende werking van een hogere dosis foliumzuur (vitamine B11). Dit zou mogelijk positief zijn voor de zwangerschap en de baby. Natuurlijk wordt er ook gekeken naar nadelen en gevaren van het slikken van een hogere dosis foliumzuur.

Aanwijzingen
Het is bekend dat het slikken van foliumzuur vóór en tijdens het eerste deel van de zwangerschap 50 tot 70 procent bescherming biedt tegen het ontstaan van een open ruggetje. De afgelopen 20 jaar zijn er daarnaast aanwijzingen gevonden dat het beschermende effect van foliumzuur groter is bij een hogere dosering en dat het ook beschermt tegen andere aangeboren aandoeningen, zoals hartafwijkingen.

Effecten
Ook later in je zwangerschap zou foliumzuur een positief effect kunnen hebben op het voorkomen van zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte. Het onderzoek kijkt ook naar negatieve effecten. Dit om in de toekomst passend advies te geven aan aanstaande moeders. Op dit moment wordt er bijvoorbeeld onderzocht of astma vaker voorkomt bij kinderen van wie de moeder foliumzuur slikte.

Meedoen aan het onderzoek
Er worden nog vrouwen gezocht die zwanger willen worden en mee willen doen aan het onderzoek. Je krijgt via je apotheek foliumzuuttabletten. Kijk voor meer informatie over het onderzoek op Foliumzuurextra.nl.