Placeholder

Minder zout in brood

Zout is een van de beste smaakmakers, maar te veel zout is ongezond. De laatste jaren is het zoutgehalte in brood al flink gedaald, maar het kan best nog een beetje minder.

Kleine en grote bakkerijen maken zich al een tijd hard voor minder zout in brood. Eind vorige week volgde het kabinet het standpunt: het zout in brood moet omlaag. Ook ons gemiddelde zoutgebruik moet dalen van 6 naar 9 gram.

Broodnodig
We hebben zout nodig om de waterhuishouding in ons lichaam op peil te houden. Ook regelt zout onze bloeddruk, het prikkelen van onze zenuwen en het samentrekken van de spieren.

Je zou je bijna afvragen waarom er minder zout in brood moet. Naast alle goede eigenschappen zorgt zout voor een hoge bloeddruk en hoe hoger je bloeddruk hoe meer kans je loopt op hart- en vaatziekten.

Dagelijkse portie zout
Je eet eerder te veel zout dan te weinig. Toch zit zout in veel producten die we dagelijks eten: vlees, brood, soep, saus, kaas. Daarom is het een goede zaak dat het zoutgehalte in brood verlaagd wordt. Zo overschreid je minder snel je dagelijkse dosis zout.

Brood
De afgelopen drie jaar is het zoutgehalte in brood al flink gedaald en de komende tijd zal het verplicht nog meer dalen. Merken we daar dan niets van? Nee, als het goed is niet. Bakkers zorgen ervoor dat het geen invloed heeft op het brood. Omdat het zoutgehalte zo langzaam daalt, zal er van smaakverschil niets te merken zijn. Brood blijft dus smaakvol, maar wordt wel gezonder.

Vind jij het belangrijk dat het zoutgehalte in brood omlaag gaat?