Placeholder

Beetje bewegen ook gezond

Niet enorm actief ingesteld? Geen zorgen, een beetje bewegen is al een stuk beter dan helemaal niet. 

Onderzoekers van de Harvard School of Public Health stellen dat een beetje lichamelijke activiteit – zo’n 2,5 uur per week – het risico op hart- en vaatziekten al met 14 procent vermindert.

Hart- en vaatziekten
Volgens onderzoeker Jacob Sattelmair heeft onze gezondheid al baat bij 150 minuten bewegen op gemiddelde intensiteit. Sattelmair en zijn onderzoeksteam bekeken meer dan drieduizend studies over lichamelijke activiteiten en hart- en vaatziekten.

Wat bleek? Bij de wat oudere studies werden de deelnemers meestal in groepen gedeeld van een actieve versus een zittende levensstijl. Nieuwe studies keken echter veel vaker naar het effect van de totale hoeveelheid lichamelijke activiteit op het risico op hart- en vaatziekten.

Wist je dat Nederland in de top drie van meest depressieve landen staat? >

Meer baat bij vrouwen
Dit nieuwe onderzoek keek naast de totale activiteit ook naar de hoeveelheid beweging die mensen nodig hebben om het risico op gezondheidskwalen te verminderen. Ook werd er gekeken naar de grootte van de risico’s en het gezondheidsvoordeel.

Opvallend: bewegen heeft een groter effect op het risico op hart- en vaatziekten bij vrouwen. Af en toe uit die luie stoel dus.

(