sparen

Met deze tips kun je ongemerkt sparen

Sparen is lastig als je dagelijkse kosten steeds hoger worden. Met deze tips kun je ongemerkt sparen.

In de jaren tachtig hadden mijn ouders een vriendin die zich had aangesloten bij de Baghwan-beweging. Ze was een half jaar naar Poona in India gegaan om haar spiritueel leider in het echt te ontmoeten. Toen ze terug kwam, kwam ze bij mijn ouders op bezoek. Mijn grootmoeder vroeg belangstellend wat ze in India had gedaan. ‘Ik ben heel erg rijk geworden,’ zei de vriendin. Mijn oma vroeg belangstellend hoe ze dat dan had gedaan. Want rijk worden, wie wilde dat nou niet? De vriendin keek mijn oma glimlachend aan en zei: ‘rijk van geest’. Nooit zal ik de teleurstelling op het gezicht van mijn oma vergeten. Maar ook niet de gelukkige uitdrukking van de vriendin die net een half jaar vol meditatie en vriendschap had beleefd. 

Rijkdom en het nastreven ervan is zo oud als de mens. Juist door dat verlangen naar meer en beter zijn de beste ontdekkingen gedaan. Rijkdom is overigens geen objectief begrip. Psychologen vroegen mensen wat ze liever hadden: honderdduizend dollar en weten dat iedereen om je heen de helft daarvan had, of tweehonderduizend dollar en leven tussen de miljonairs. De meeste ondervraagden kozen voor het eerste. Relatieve rijkdom is het gevoel dat je rijker bent dan de mensen om je heen.

Rijkdom maakt niet gelukkiger

Rijkdom, zo blijkt ook uit allerlei onderzoeken, maakt niet gelukkiger. Talloze winnaars van loterijen en jackpots hebben laten zien dat de rijkdom went en – in het ergste geval – ook in zijn geheel weer kan verdwijnen. Zelfs geestelijke rijkdom went. Het is inherent aan de menselijke geest dat we uiteindelijk aan elke omstandigheid wennen.

Dus dan de vraag waarom je rijk zou willen worden als je nu al gelukkig bent? Omdat mensen bang zijn voor armoede, zegt Napoleon Hill, de al lang overleden schrijver van de everseller Think and Grow Rich, ook vertaald in het Nederlands. Volgens Hill is het verlangen naar rijkdom bij de meeste mensen aanwezig, maar denken de meeste ook dat het niet voor hen is weggelegd. Daarom dat ze elke maand hun geluk beproeven in de Staatsloterij – waarvan iedereen weet dat de kans om daar de hoofdprijs te winnen bijna net zo groot is als op een zonnige dag door de bliksem te worden getroffen. Maar wie echt rijk wil worden, moet volgens Hill vooral heel erg graag rijk willen worden. Je moet ene brandend verlangen – desire – hebben om een vermogen op te bouwen. En je moet je nooit uit het veld laten slaan als het even tegen zit. Of zoals Hill zegt: ‘“If you do not see great riches in your imagination, you will never see them in your bank balance.”

Eerst dromen, dan plannen

De meeste mensen die een groot vermogen bij elkaar hebben gesprokkeld zijn begonnen met dromen over rijkdom, met hopen en daarna met plannen van hoe ze dat gingen doen. Niets is onmogelijk voor degene die een sterke wil heeft en het volle vertrouwen dat dat gaat lukken.

In een andere bestseller over rijkdom Rijke pa, arme pa, van de Amerikaan Robert Kiyosaki legt de schrijver uit dat de meeste mensen nooit rijk worden omdat ze het verschil niet kennen tussen wat je geld kost (onnodige spullen) en wat je geld oplevert (aandelen, spaarrekening met rente, verhuur). Sommige dingen blijven altijd geld kosten (onderhoud van ene boot of het houden van een paard of knutselen aan een oldtimer bijvoorbeeld), andere dingen leveren geld op of besparen je geld (een moestuintje, tweedehands kopen). 

Zeilboot

Een voorbeeld: stel je koopt een zeilboot. Dan waan je je rijk omdat je een mooie boot hebt. Maar in feite doe je niets anders dan jaren lang je geld in het water gooien. Het onderhoud en de stalling kosten geld en na tien jaar is je boot waarschijnlijk nog gezonken ook. Hoe meer mensen gaan verdienen, hoe meer spullen ze gaan kopen, zegt Kiyosaki. Terwijl als ze een deel van dat geld zouden beleggen in waardevaste aandelen, iets zouden kopen dat geld oplevert – zoals een vakantiehuisje dat je kunt verhuren – zou je op den duur meer geld hebben in plaats van minder.

Tijd is je vriend

Een van de rijkste mensen ter wereld, Warren Buffett, heeft misschien een nog veel simpeler advies voor wie rijk wil worden. Tijd is je vriend, zegt Buffett. Door het systeem van rente op rente groeit elke investering exponentieel in de tijd. Wie honderdduizend euro zou erven, kan dat makkelijk binnen een of twee jaar opmaken. Maar wie het dertig jaar zou beleggen in aandelen die meer waard worden, heeft na dertig jaar bijna een miljoen (bij een rendement van 8%). En de beste tijd om te beginnen met een kapitaal te vergaren is zo vroeg mogelijk.

Kijk anders naar rijkdom

En rijk worden in honderd dagen? Dat kan ook. Maar alleen als je besluit om anders naar je geld en vermogen te kijken. Zo lang je jezelf blijft meten met anderen, die altijd meer hebben, zul je je nooit rijk voelen. Maar realiseer je dat leven, liefde, vriendschappen het meest kostbare goed vormen, dan ben je in één klap rijk. Als je probeert om rijkdom niet in geld en spullen uit te drukken, maar in de mensen (en dieren) om je heen.

Gebruik de kaasschaafmethode

De kaasschaafmethode is handig voor mensen met een wisselend inkomen. Bereken hoeveel geld je nodig hebt om rond te kunnen komen. Dat bedrag maak je over naar een vaste rekening. Krijg je meer binnen? Dan wordt dat automatisch overgeboekt naar je spaarrekening. De meeste banken bieden deze service aan.

Pinsparen

Sommige banken bieden ook een dienst aan om automatisch een klein percentage te sparen elke keer dat je pint. Hoe meer je uitgeeft, hoe meer je zo ongemerkt spaart.

Stiekem sparen

Met stiekem sparen houd je jezelf voor de gek door op ee n paar vaste dagen per maand een klein bedrag naar een spaarrekening te laten overboeken. De vijfde dag van de maand boek je bijvoorbeeld 5 euro over, de tiende tien euro en de 20ste maak je weer 5 euro over. Die willekeurige uitgaven vallen niet op tussen de dagelijkse uitgaven en ongemerkt kun je in een jaar zo 240 euro sparen.

Verkoop via Marktplaats en Vinted

Verkoop spullen die je niet meer nodig hebt via Marktplaats en Vinted, al is het een kinder skibroek of een oude zonnebril, een boek of een kaasschaaf die je dubbel hebt. Zet al die bedragen apart op ene spaarrekening.

Uiteraard snappen we bij Santé dat sparen, ook op deze manier alleen kan als je een heel klein beetje armslag hebt. Als je dagelijks moeite hebt om rond te komen staat je hoofd natuurlijk niet naar sparen.

Tekst Manon Daelmans, beeld Getty Images

Boekentips

Rijke pa, arme pa

Napoleon Hill’s gouden regels

Leer beleggen als Warren Buffett

Lees ook

5 tips om spinnen uit je huis te verjagen

Doe de 30 dagen squat challenge

5 dingen die met je lichaam gebeuren als je stopt met zuivel

Tekst: Manon Sikkel, Beeld: Getty Images

Sante 03 2024
De nieuwe Santé ligt nu in de winkel
Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen