Placeholder

Zo eet je nooit meer te veel

Ken je dat, dat je weer te veel hebt gegeten en je daarna of zelfs de volgende dag nog schuldig voelt? Anita Mulderij deelt twee strategieën waarmee je nooit meer te veel eet.

Dit artikel is een bijdrage van Anita van JasperAlblas.nl. Lees ook haar artikel: Dit moet je eten in 2016.

Stap 1: Eet voedingsmiddelen waar je je goed bij voelt
Het klinkt misschien een beetje cliché. Maar wat ermee wordt bedoeld, is dat je op zoek gaat naar voedsel dat je tijdens het eten al een goed gevoel geeft. En ook de uren daarna. Gezond eten dat je lichaam voedt en je energie geeft, kan (en moet) gewoon heel lekker zijn. Voedsel dat je lichaam niet voedt, is vaak alleen van korte duur lekker. Hoewel je er vast niet meteen darmproblemen of buikpijn van hoeft te krijgen, zijn er wel een paar vragen die je jezelf kunt stellen om te bepalen of je je goed voelt bij bepaald eten:

•    Ondersteunt dit voedsel wat ik voor mijn lichaam wil? (Als dat zo is, ga ervoor!)
•    Zo niet, voel ik me er dan later schuldig over? (Is je antwoord ‘nee’, ga ervoor!)
•    Als dit voedsel mijn lichaam niet ondersteunt, voegt het dan wat toe aan mijn ervaring? (Zo niet? Niet eten!)

Gezond eten in de keuken
Met behulp van deze strategie kun je niet alleen genieten van eten. Je maakt ook bewuste beslissingen over wat je eet in plaats van gedachteloos alles eten wat er voor je neus staat.

Stap 2: Gebruik de regel van de eerste hap
De eerste hap of eerste slok neem je vaak bewust en je geniet er het meeste van. Denk maar aan de eerste hap van een krakend verse boterham of de eerste slok van een glas verse jus d‘orange. Probeer van iedere hap net zoveel te genieten als van de eerste. Stop na elke hap en check-in bij jezelf: wat proef ik, hoe is de textuur? Sta erbij stil en vooral: Geniet. Als je zo leert eten zal overeten voor eens en altijd tot het verleden behoren.

Beeld: Shutterstock | Tekst: Anita Mulderij