Placeholder

Wat je moet weten over bed bugs

Als je pech hebt, kun je op vakantie kun je bed bugs tegenkomen. Mocht dat gebeuren, zorg dan in ieder geval dat je ze niet mee naar huis neemt. Weet jij hoe je bed bugs kunt herkennen?

1. Doe een snelle check
Bed bugs houden zich vaak schuil in de naden van het matras, in kieren van het bed of het nachtkastje. Controleer die plekken voor je in bed duikt.

Waar je verder op kunt letten
Let op of je kleine bloedvlekjes ziet op het laken of de kussenslopen. Verder vervellen bed bugs als ze groeien en dan kunnen ze een oranje velletje achterlaten. De ontlasting ziet eruit als een klein zwart penstipje op het matras of de lakens.

2. Leg je bagage niet meteen op bed neer
Mocht je kamer besmet zijn met bed bugs, wil je de beestjes niet in je koffer. De beste plek voor je koffer is in de badkamer, omdat daar meestal een gladde tegelvloer is. Daar kunnen bed bugs niet goed op lopen en daarom is de kans op het verspreiden van bed bugs in de badkamer het kleinst.

3. Google je accommodatie van tevoren
Voorkomen is beter dan genezen. Google de naam van je hotel of hostel van tevoren in combinatie met het de woorden 'bed bugs'.

Hoe zien de beten van bed bugs eruit?
De beten van een bedwants zijn moeilijk te herkennen. Het zijn rode bultjes, die lijken op veel andere insectenbeten. Vaak komen ze voor in een rijtje van meerdere bultjes, dat is een kenmerk waar je op kunt letten. De bulten kunnen een paar dagen blijven jeuken.

Wat moet je doen als de kamer besmet is?
Het belangrijkst is dat je de bed bugs niet meeneemt naar huis of een volgende accommodatie. Controleer de naden van je koffer of backpack. Stop je spullen in een vuilniszak. Kleding kun je wassen op 60 graden of 24 uur in de vriezer leggen om van de bed bugs af te komen.

Beeld: Shutterstock