temperatuur woonkamer

Wat is de ideale temperatuur in huis?

De één zet de verwarming het liefst op 22 graden, terwijl de ander 17 graden prima vindt. Wat comfortabel is, is voor iedereen anders, maar er zijn richtlijnen voor de ideale temperatuur in huis.

De een heeft de verwarming altijd loeihoog staan, de ander stookt juist alleen maar als het écht koud is buiten. Maar wat is nu eigenlijk de ideale temperatuur voor in huis? Wij zochten het voor je uit!

Lees ook:Vrouwen werken beter in warm kantoor

Een comfortabele temperatuur in huis

18 tot 21 graden wordt gezien als de gemiddelde binnentemperatuur waarbij je comfortabel kunt leven. Lukt het niet om je huis op die temperatuur te krijgen? Wij zochten uit waarom het soms koud blijft in huis.

Minimumtemperatuur in huis

De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert een temperatuur van minimaal 18 graden. Voor gezonde mensen, die kleding dragen die bij het seizoen past, is dat goed. Voor jongeren, ouderen en zieken is een temperatuur van minimaal 20 graden beter. Mensen met luchtwegproblemen hebben soms juist baat bij een iets lagere temperatuur.

De temperatuur is ook afhankelijk van de ruimte

Hoe warm een ruimte voelt, hangt onder andere af van hoe actief je bent (geweest) en waar de ruimte voor bestemd is. Een slaapkamer mag wat koeler zijn dan de woonkamer, dat komt je nachtrust juist ten goede.

Let op het vochtgehalte in huis

Een extra laag kleding als het afkoelt doet wonderen. Let wel op op de luchtvochtigheid in huis. Als de luchtvochtigheid te hoog word, dat is het verstandig om toch de verwarming aan te zetten. Een te vochtig huis kan namelijk leiden tot schimmels en gezondheidsproblemen.

Gerelateerde artikelen