Waarom De Kou Zo Goed Voor Je Is

5x waarom de kou zo goed voor je is

Natuurlijk valt er ook wel wat te klagen als het zo koud is als nu. Maar de kou doet ook heel veel goeds voor je gezondheid!

Kou verterkt je immuunsysteem, verbetert je bloedcirculatie en heeft nog veel meer gezondheidsvoordelen. Santé zet de voordelen voor je op een rijtje.

1. Je bent productiever en scherper

Uit Brits onderzoek blijkt dat mensen taken beter uitvoeren in een koele ruimte dan in een warme ruimte, en dat de productiviteit in de zomer tot wel twintig procent lager ligt dan in de winter. Mogelijke verklaring: in de zomer heeft je brein meer glucose (brandstof) nodig om te functioneren. Door de warmte daalt je bloedsuiker­spiegel namelijk sneller dan anders en dat moet worden hersteld.

7 manieren om deze week je gezondheid te verbeteren winter kou

Lees ook: 8 tips om je huis warm te houden

Maar er is ook een psychische factor: onderzoek van Harvard laat zien dat kantoor­mede­werkers beter presteren bij regen en sneeuw: hoe meer neerslag, hoe sneller ze taken afmaken. Volgens de onderzoekers denken mensen bij zomers weer namelijk vaker aan de leuke dingen die ze mislopen omdat ze binnen zitten, wat minder focus, een trager werktempo en meer fouten oplevert. De binnentemperatuur kan trouwens ook bijdragen aan betere werkresultaten: volgens onderzoek van de universiteit van Helsinki zijn we het productiefst bij temperaturen vanaf vijftien graden.

2. Goed voor de lijn

De winter is hét moment om wat gewicht te verliezen. Uit onderzoek, gepubliceerd in de European Journal of Applied Physiology, blijkt namelijk dat je stofwisseling een boost krijgt door kou. Volgens de onderzoekers bevordert kou de aanmaak van zoge­heten catecholamines (hormonen die vetverlies stimuleren). Hierdoor worden vooral vet rond de buik en vetreserves aangepakt.

Lees ook: wordt het de koudste winter in 100 jaar?

winter gezondheid kou

Lees ook: koelen of verwarmen bij pijn?

Ook een koude slaapkamer kan bijdragen aan je droomfiguur: het stimuleert je stofwisseling. Laat de verwarming dus uit of zet de thermostaat op een graad of zestien; iets lager dan de volgens diverse onderzoeken ideale achttien graden. Deze gewoonte activeert – na enkele maanden – bruin vet (dat de energiestofwisseling verhoogt en het lichaam op temperatuur houdt) en verbetert het de insulinegevoeligheid. “In een koude ruimte slapen, brengt allerlei gezondheidsvoordelen met zich mee, die uiteindelijk zelfs het risico op diabetes en andere stofwisselingsziektes kunnen verkleinen”, zegt onderzoeker Francesco S. Celi van de Virginia Commonwealth University.

3. Je sportprestaties verbeteren

Een onderzoek van de University of Massachusetts toont aan dat duur­sporters in de kou beter presteren: de snelste tijden werden gelopen bij temperaturen tussen de één en tien graden. De optimale temperatuur is vijf graden. Dat komt doordat hogere buitentemperaturen niet alleen de bloedsomloop meer belasten, maar er ook voor zorgen dat de spieren minder zuurstof krijgen. En by the way: wist je dat buiten sporten je ook blijer maakt? Door duurtraining in de kou maakt je lichaam serotonine aan, wat vier keer beter werkt tegen depressieve buien dan antidepressiva.

Sporten In De Kou

4. Je krijgt een mooie glow

Volgens Harvard Medical School vergroot de kou de flexibiliteit van bloedvaten: ze krimpen (zodat je minder warmte kwijtraakt) en verwijden zodra je daarna een warme ruimte binnenkomt. Het resultaat: rode wangen en een gezonde gloed. Voor een glimmend hoofd hoef je ’s winters niet bang te zijn. Je huid produceert nu namelijk minder olie en talg, wat een matte huid en minder puistjes oplevert. En alsof dat je nog niet mooi genoeg maakt, bevordert kou ook je bloedcirculatie, waardoor wallen worden tegengegaan.

5. Je slaapt beter

Als je in slaap probeert te vallen, daalt je lichaamstemperatuur. In de zomer kan dat proces wel twee uur duren, terwijl je in de winter stukken sneller afkoelt. Volgens de American Academy of Sleep Medicine ben je in de winter ook geneigd langer te slapen, doordat het vroeger donker wordt. Je lichaam begint dan eerder met het aan­ma­ken van het slaaphormoon melato­nine. Oftewel: voor je gevoel is het eerder bedtijd. Hoef je niet aan toe te geven, mag wel. Want een goede nachtrust heeft alleen maar voordelen.

Favoriet van de redactie

Heb je koude rillingen van de griep? Kies dan de best beoordeelde Auronic’s flanellen elektrische deken. Drie warmtestanden, veilig met oververhittingsbeveiliging en na 180 minuten schakelt hij vanzelf uit. Perfect voor bed of bank. Wat wil je nog meer? Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: Sneeuwschoenen nodig voor de wintersport? Hier 7 mooiste exemplaren

TEKT KIM VAN DER MEULEN

BEELD GETTYIMAGES

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Santé

Gerelateerde artikelen