Placeholder

Is vegetarisch eten gezond?

Voedingsdeskundige Anita Mulderij geeft antwoord op de vraag.

Anita Mulderij: 'Vegetarisch en veganistisch eten is hot. Steeds meer mensen nemen de stap. Overweeg jij ook om minder vlees te eten, of om dit voedingsmiddel helemaal uit je eetpatroon te elimineren? Dat kan. Een stukje vlees is lekker, maar we kunnen heel goed zonder. En eten zonder vlees hoeft niet minder lekker of ‘saai’ te zijn! Maar: hoe gezond is vegetarisch eten eigenlijk? En zijn vleesvervangers wel zo gezond?

Vlees
Het is wetenschappelijk aangetoond dat vlees niet altijd even gezond is. Grote hoeveelheden vlees bevatten ongezonde stoffen uit de voeding die dieren krijgen. Vooral als het om bewerkte vleessoorten gaat is moeilijk te achterhalen wat er mee is gedaan of wat er precies in is gestopt. Ook komt soms aan het licht dat sommige dieren waarvan het vlees in de supermarkt ligt, weinig leefruimte hebben gehad en niet altijd even goed behandeld zijn. En vlees van een ongezond dier, wil jij natuurlijk niet eten.

Vleesvervangers
Je vlees vervangen dan maar? Het is niet zo dat alle vleesvervangers per definitie beter of gezonder zijn dan een stukje vlees. Als je graag een vleesvervanger wilt toevoegen aan jouw menu, let dan op de informatie die er op de verpakking staat. Vleesvervangers zijn vaak gemaakt op basis van soja. Veel soja die hiervoor gebruikt wordt, is genetisch gemanipuleerd. Ook worden er wel eens E-nummers, veel zouten en soms zelfs suikers aan de producten toegevoegd. Het is daarom zeker niet aan te raden om elke dag vleesvervangers te eten.

De vleesvervanger vervangen?
Eh, wat? Inderdaad: als vegetariër doe je er goed aan om ook de vleesvervanger regelmatig te laten staan. Je hebt niet bij elke maaltijd daadwerkelijk een vleesvervanger ‘nodig’. Sterker nog, het is af en toe zelfs beter om je maaltijd in plaats daarvan aan te vullen met noten, zaden, pitten, peulvruchten, eieren of traditionele vleesvervangers zoals tahoe of tempé. In ieder geval genoeg keuze en mogelijkheden om mee te variëren.

Vegetarisch is gezonder
Dat blijkt uit een Brits onderzoek, dat sinds de jaren negentig ruim 60.000 volwassenen volgde in hun eetgewoonten. Dit komt onder andere doordat vegetariërs meestal meer groenten eten. Vegetariërs hebben een lager cholesterolgehalte en hebben minder kans op ziektes zoals kanker of een hartinfarct. Bovendien draag je natuurlijk ook je steentje bij aan het milieu, want vlees produceren kost liters water en voor het vee is ook kilo’s aan voer nodig dat weer verbouwd moet worden. Vegetarisch eten is daarom naast een gezonde, ook een milieuvriendelijke keuze.

Af en toe vegetarisch
Vind je het niet erg om je stukje vlees in bepaalde maaltijden te vervangen, maar kun je echt (nog) niet volledig zonder? Geen probleem. Af en toe vegetarisch eten helpt je gezondheid al een hoop. Zo heb je bijvoorbeeld minder risico op diabetes. Het blijkt dat steeds meer mensen de koelvakken met vlees in de supermarkt overslaan en voor een vegetarische optie gaan. Elke dag vlees vinden zij onnodig. Hoe minder je het consumeert, hoe makkelijker het wordt om een goed en bewust samengesteld vegetarisch eetpatroon te ontwikkelen!'

Meer tips voor een mooi en gezond lijf? Kijk op JasperAlblas.nl voor gratis voedingstips en heerlijke gezonde recepten.'

Beeld: Shutterstock