Placeholder

Zelf een brandwond behandelen?

‘Ik heb me verbrand aan een kaars. Kan ik dit zelf behandelen of is het beter om langs de huisarts te gaan?’

Drogist Linda geeft advies:

Of je een brandwond zelf kan behandelen is afhankelijk van de mate van verbranding. Brandwonden heb je in drie verschillende gradaties: eerstegraads, tweedegraads en derdegraads. Het branden aan een kaars is een contactverbranding (je raakt immers de vlam aan) en valt over het algemeen  in de categorie eerstegraads, soms ook tweedegraads.

Eerstegraads brandwond zelf verzorgen
Eerstegraads brandwonden hebben de volgende kenmerken: de huid is niet stuk, de plek is ietwat rood of opgezwollen, droog en voelt pijnlijk of prikkelend aan. Een eerstegraads brandwond kun je goed zelf verzorgen door minimaal tien minuten met lauw, stromend water te koelen. Doe dit bij voorkeur met een douchekop in verband met de hardheid van de straal. Houd hierbij de aangedane plek omhoog en koel zoveel mogelijk alleen de plaats van verbranding. Smeer daarna de plek in met een verzorgende, ongeparfumeerde crème om de huid te verzorgen. Gebruik geen zeep op de huid, dit irriteert teveel. Eventueel kun je een paracetamol nemen tegen de pijn. Pas als er later die dag of de volgende dag een blaar ontstaat is het verstandig om langs de huisarts te gaan. Doe dit ook als er bijvoorbeeld koorts optreedt of als je last krijgt van andere klachten.

Tweedegraads brandwonden
Een kleine tweedegraads brandwond, niet groter dan een euro, kan ook nog zelf worden verzorgd. Deze brandwonden kenmerken zich door een natte, glanzende rode huid, blaren en een pijnlijk gevoel. Als de brandwond groter is dan een euro of erg diep, is het verstandig om langs te gaan bij de huisarts. Als volwassene kun je redelijk goed zelf inschatten met welk soort brandwond je te maken hebt. Vertrouw je het niet, ga dan langs de huisarts. Kinderen en ouderen adviseer ik sowieso om contact op te nemen met de huisarts, omdat zij tot een kwetsbare groep behoren.  

Liever geen verkoelende zalf of spray
Hulpverleners raden aan om de aangetaste huid liefst niet te behandelen met brandzalven of verkoelende sprays omdat deze middelen het lastig maken om een juiste diagnose te stellen als de brandwond toch gezien moet worden door een deskundige. Gelukkig zijn er alternatieven om het ongemak wat te verzachten door bijvoorbeeld de brandwond af te dekken met een steriel, vet gaasje. Draag beschermende handschoenen als je met vuil in aanraking komt.
Loop je rond met een brandblaar, prik deze dan nooit door. Er gaat veel vocht verloren en je vergroot de kans op infecties omdat de huid eronder nog niet genezen is. Ontsmet brandwonden ook altijd goed met bijvoorbeeld betadinezalf of betadine zalfgaas. Doe dit minstens 3 dagen, zo’n twee à drie keer per dag.

Wil je nou helemaal veilig een kaarsje branden, koop dan led waxinelichtjes of kaarsen. Dan heb je wel de lusten maar niet de lasten.

Beeld: Shutterstock



Wie is Linda?

Linda is gediplomeerd drogist en werkt in een drogisterij met het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg, dat is het keurmerk voor goed advies over zelfzorggeneesmiddelen. Op www.erkendspecialistinzelfzorg.nl kun je opzoeken welke drogisterijen bij jou in de buurt dit keurmerk hebben en wat je als klant mag verwachten van deze drogisterijen.