Tonik Haz3tnzqp6w Unsplash

Zo overwin je je angst

Angst is gezond. Het beschermt je tegen mogelijk gevaar. Maar wat als je altijd geplaagd wordt door angstige gedachtes? Zo kom je van je angst af…

Op een dag vloog ik met een groep vrienden naar Turkije. In het vliegtuig bleken al mijn vrienden vliegangst te hebben. En niet weinig ook. Terwijl ze lijkbleek met hun ogen dicht in hun stoelen zaten, sprak ik ze kalmerend toe. Het vliegtuig, zo vertelde ik, was na de lift het veiligste vervoermiddel dat er was. Angst was irreëel, want er kon ons niets gebeuren.

Levensgevaarlijke busrit

Eenmaal in Turkije maakten we een levensgevaarlijke busrit langs ravijnen, waar gek genoeg niemand van ons bang voor was. Toen we in het hotel aankwamen, stapten we met z’n allen in de lift. Tussen de eerste en de tweede verdieping ging het licht uit en bleef de lift hangen. Ik werd bevangen door een panische angst. Ik kon niet meer helder nadenken, ik begon te zweten en te beven en wilde vooral heel erg niet in die lift zijn. Mijn vrienden lachten en zeiden in koor dat ons niets kon gebeuren omdat de lift met het vliegtuig tot de veiligste vervoersmiddelen behoorden. En ze voegden er ook nog fijntjes aan toe dat mijn angst ireëel was.

Als je ooit bang bent voor iets waarvan je weet dat het geen kwaad kan, zul je begrijpen dat niemand je met feiten kan overhalen om niet bang te zijn. Het enige wat je kunt doen is jezelf gerust stellen. Dat doe je zo:

Zoek het gevaar op

Zoek het gevaar juist op. Hoe moeilijk je het ook vindt: stel jezelf bloot aan het gevaar waar je zo bang voor bent. Uit onderzoek blijkt dat dat de beste manier is om angst te overwinnen. Door het doorstaan van de angstige gedachten en de bijbehorende spanning merk je dat de wereld niet vergaat. Hoe vaker je een angstige situatie aangaat, hoe meer je zelfvertrouwen groeit. Het ontlopen van gevaar versterkt de angst alleen maar.

Vliegangst

Ontwikkel alternatieve verwachtingen. Angstige gedachten komen meestal voor in de vorm van een verwachting dat er iets naars gaat gebeuren. Zo bestaat vliegangst bijvoorbeeld voor een groot deel uit de angst om neer te storten, terwijl de kans daarop uitzonderlijk klein is. Niet de statistische feiten, maar bijgeloof en emoties bepalen je angst. Bedenk dat er voor elke angstige verwachting diverse alternatieve verwachtingen bestaan. Als je eerste gedachte bijvoorbeeld is: ‘Ik kom vast te zitten in de lift’, zeg dan daarna tegen jezelf: ‘Ook als ik vast kom te zitten, zal ik niet stikken.’ Je kunt jezelf geruststellen door te bedenken wat het precies is wat kan gebeuren. 

Angst kan ook prettig zijn

Schrijf de voordelen van je angst op. Het heeft niet alleen maar nadelen om angstig te zijn. Vaak levert het je extra aandacht op, iedereen houdt rekening met je en je bent vrijgesteld van ‘enge’ activiteiten. Je krijgt meer inzicht in je angstgedrag door een lijstje te maken van alle voor- en nadelen. Hoe prettig ziet je leven eruit als je van je angst bent verlost? Wat zijn de nadelen van de verandering? Hoe passen gezins- en familieleden zich nu aan jouw angsten aan? Wat zal daarin veranderen als je je angst hebt overwonnen? Misschien heeft dat angstige ook wel iets prettigs.

Ontspan je handen

Ontspan je handen. Eenvoudige ontspanningsoefeningen helpen angst te verminderen. Uit een groot Italiaans onderzoek blijkt dat juist oefeningen die iedereen overal kan doen het meest effectief zijn. Een ervan is deze: laat je handen steeds enkele seconden volledig ontspannen naast je lichaam hangen. Ontspannen handen zorgen ervoor dat het hele lichaam ontspant. In 70 tot 80 procent van de gevallen leidde deze oefening tot een duidelijke vermindering van angst en spanning.

Let op je ademhaling

Blijf ademen. Wie yoga doet weet het al lang, maar ademhalen is de beste manier om jezelf rustig te maken. Leg je handen op je buik, voel je ademhaling, richt je op langzaam in en uitademen, tel desnoods hoe lang je in- en uitademt. Als je je op je ademhaling richt kun je niet ook nog denken aan spinnen, neerstorten, spreken in het openbaar of opgesloten zitten in een lift, om maar wat enge dingen te noemen.

Yoga- meditatiekussen
Yoga- meditatiekussen

Tekst: Manon Sikkel, Beeld: Tonik/Unsplash

Lees ook:

Last van prikangst? Deze stappen helpen je ervan af

Top 10 meest voorkomende fobieën en angsten onder vrouwen

Plasangst, niet durven plassen in het openbaar

Leestip

Balans in je brein