×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Je spijsvertering: stap voor stap

Je spijsvertering: stap voor stap
12.09.2018 - Redactie

Je spijsvertering is een superslim systeem dat veel invloed heeft op hoe goed je je voelt. Hoe werkt het precies?


Wil je je spijsvertering verbeteren? Om te beginnen is het handig om te weten hoe je spijsvertering werkt.

1. Je spijsvertering begint al in je mond, dat gebeurt door de toevoeging van speeksel. Je tong duwt het voedsel naar de slokdarm.

2. Zodra je het voedsel hebt doorgeslikt, komt het in de slokdarm terecht. Het voedsel wordt langzaam in de richting van het sluitspiertje naar de maag geduwd.

3. Voedingsstoffen komen via het bloed in de lever. De lever bewerkt de voedingsstoffen en zet ze om in energie of in bouwstoffen. De lever maakt ook gal aan, om vet voedsel te kunnen verteren, en maakt giftige stoffen zoals alcohol onschadelijk.

4. De maag kneedt het voedsel en vermengt. het met maagsap, dat bestaat uit zoutzuur en enzymen. Zoutzuur doodt ziekmakende bacteriën en enzymen zorgen voor de vertering. De maag geeft via een klein sluispiertje kleine beetje voedsel door aan de dunne darm.

5. De galblaas slaat tussen de maaltijden door gal op. Bij vet eten gaat de gal vanuit de galblaas naar de dunne darm om de spijsverteringsenzymen te helpen het vet te verteren.

6. In de dunne darm worden enzymen uit de alvleesklier en galblaas toegevoegd. Deze breken het voedsel af tot kleinere deeltjes: voedingsstoffen. Via de darmwand komen ze in het bloed. Voedsel dat niet kan worden. verteerd, gaat naar de dikke darm waar het wordt omgezet tot poep.

7. Eerst is het een waterdunne brij. De dikke darm haalt er vocht en zou uit, zodat er dikke poep ontstaat die naar de endeldarm kan worden gestuurd. Zodra je endeldarm vol is, wordt er een seintje naar je brein gestuurd dat je naar het toilet moet.

8. In alvleeskliersap zitten spijsverteringsenzymen die de dunne darm helpen suikers, eiwitten en vetten uit het voedsel te verteren tot kleine stofjes die de darm kan opnemen. De alvleesklier maakt ook insuline en glucagon aan. Dit zijn hormonen die je bloedsuikerspiegel in evenwicht houden.

Een ingewikkeld verhaal. Wil je weten hoe je nou precies positieve invloed op je spijsvertering kunt uitoefenen? Je leest het in het oktobernummer van Santé. Wil je Santé voortaan op de mat? Bekijk de aanbiedingen voor onze abonnementen.

Wat vind je ervan?

Reacties

Aanslag op je tanden

17.09.2018 - Je dagelijkse dosis koffie en thee kan zorgen voor aanslag op je tanden Met deze tips voorkom je dat. Lees verder

Je spijsvertering: stap voor stap

12.09.2018 - Je spijsvertering is een superslim systeem dat veel invloed heeft op hoe goed je je voelt. Hoe werkt het precies? Lees verder

Papiersnee pijn

08.09.2018 - Een snee door papier is vaak amper zichtbaar, maar de pijn kan venijnig zijn. Hoe komt dat? Lees verder

Total body scan

05.09.2018 - Waarom wel een APK voor je auto, maar niet voor je lijf? Lees verder

Extra gewicht meegenomen van vakantie?

05.09.2018 - Advertorial - Genoten van milkshakes aan de Spaanse kust? Je raakt het extra gewicht weer kwijt met Cambridge Weight Plan. Lees verder

Heb ik zware botten?

31.08.2018 - Zijn zware botten een (slap) excuus? Lees verder

Wond spoelen

31.08.2018 - Even niet opletten in de keuken en je vingers zijn gefileerd in plaats van de vis. Of er komt een kind huilend binnen met een schaafwond. Hoe ontsmet je deze wondjes nu het best? Lees verder

6 redenen waarom je gewicht schommelt

30.08.2018 - De ene dag kun je zomaar meer wegen dan de andere dag. Dus ben je sinds vorige week twee kilo 'aangekomen'? Geen paniek. Misschien is er een van deze dingen aan de hand. Lees verder

« Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 127 |
Mis niets
Daghoroscoop
Maagd

Jouw communicatie kan tot misverstanden leiden. Denk goed na voordat je iets…

» Naar de daghoroscopen