Placeholder

Is het gevaarlijk om abrikozenpitten te eten?

Steeds meer producenten roepen abrikozenpitten terug. Het eten van één abrikozenpit kan al gevaarlijk zijn.

G&W GezondheidsWinkel, Superfoodz, Jacob Hooy, Erica en Hanoju riepen tot nu toe abrikozenpitten terug. Eind vorig jaar kwamen abrikozenpitten in opspraak, nadat ze een man van 74 jaar bijna fataal werden. De pitten zien eruit als gewone nootjes, maar een klein handje ervan eten, kan al dodelijk zijn.

Het Voedingscentrum vermeldt op de website dat het eten van abrikozenpitten gevaarlijk is. In abrikozenpitten zitten plantengifstoffen. Die stoffen worden door je lichaam omgezet in cyanide (blauwzuur). Een hoge dosis cyanide in je lichaam kan de ademhaling belemmeren, het kan zorgen voor hoofdpijn, koorts, traagheid, spierpijn en een lage bloeddruk. Cyanide kan zelfs een hartstilstand veroorzaken.

Hoe zit het met andere pitten?
Pitten van bepaalde andere vruchten eten, kan ook gevaarlijk zijn. Perzikenpitten, appelpitten, pruimenpitten, perenpitten, kersenpitten en avocadopitten kun je niet eten.

Als je een keer een appelpit doorslikt, is dat niet erg. De pit wordt niet verteerd en verlaat je lichaam via je ontlasting. Pas zodra je een pit kapot bijt, kan er een kleine hoeveelheid cyanide vrijkomen, maar een kleine hoeveelheid veroorzaakt geen problemen.

Eet geen pitten
Er zijn verhalen op internet te vinden over de positieve effecten van het eten van vermalen pitten. Die positieve effecten zijn niet bewezen. Wat wel bewezen is, is dat je ziek kunt worden van het eten van pitten. In 2016 heeft de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid berekend dat een volwassene al na het eten van één abrikozenpit de veilige gezondheidslimiet kan overschrijden. Kinderen worden er nog sneller ziek van.

Laat de abrikozenpitten voor wat ze zijn en kies voor gewone nootjes.

Bron: Voedingscentrum | Beeld: Shutterstock