Placeholder

Tips tegen kloven in je handen

Kloven in je handen kunnen ontstaan door een huidprobleem zoals eczeem of psoriasis, maar ook als het buiten koud is en de lucht binnen droog is, zijn sommige mensen gevoeliger voor kloven in de vingers of knokkels.

Wat is een huidkloof?

Een kloof is een opengebarsten stukje huid. Als je huid droog is, is je huid minder elastisch en daardoor kan er soms een scheurtje ontstaan. Bij droge handen en verschillende huidaandoeningen zul je er sneller last van hebben.

Hardnekkige kloofjes

Kloofjes in de handen genezen vaak moeilijk. Iedere keer als je je hand beweegt, kan een kloofje weer openbarsten. Verder komen je handen in contact met bijtende stoffen, van zeep en schoonmaakmiddel tot het sap van groenten en fruit als je dit aan het snijden bent.

Tips tegen kloven in je handen

Helaas zijn er geen wondermiddelen tegen kloven. Je kunt niet veel meer doen dan de voor de hand liggende zaken:

  1. Bescherm je handen. Draag handschoenen als je buiten bent en doe schoonmaakhandschoenen aan tijdens het schoonmaken.
  2. Smeer ongeveer zes keer per dag met een vette crème. Breng voor je gaat slapen een extra laagje aan, zodat de huid ’s nachts zoveel mogelijk kan herstellen. Je kunt katoenen handschoenen aantrekken, zodat de crème goed kan intrekken.
  3. Gebruik tijdens het douchen een olie om je huid te verzorgen.
  4. Blijf van de kloofjes en korstjes af, eraan pulken zal de genezing niet bevorderen.
  5. Zorg dat de luchtvochtigheid in huis op peil blijft. In de winter wordt de lucht sneller droog. Je doet dat door genoeg te ventileren en eventueel bakjes gevuld met water op de verwarming te zetten.
  6. Zo verzorg je je droge handen.

Beeld: Shutterstock

Gerelateerde artikelen