Placeholder

De invloed van alcohol op je zicht

Als je dronken bent, zie je minder scherp. Maar ook als je je onder de limiet blijft, zodat je nog mag autorijden, heeft alcohol al invloed op je zicht.

Daar herinnert Specsavers ons nogmaals aan met de feestdagen in het vooruitzicht. Uit onderzoek dat zij gedaan hebben, blijkt dat 67 procent van de deelnemers denkt dat alcohol geen effect heeft op het zicht.

Het maximaal toegestane alcoholpromillage voor deelname aan het verkeer is 0,5. Dit percentage bereiken mannen na het drinken van ongeveer twee glazen alcohol binnen een uur, bij vrouwen gaat dat vaak wat sneller. Verder is het afhankelijk van je gewicht en wat je die dag gegeten hebt.

Wat gebeurt er met je zicht na het drinken van alcohol?
Simone Stad, optometrist bij Specsavers: 'Alcohol werkt op je oogspieren, waardoor je gaat loensen en je zicht slechter wordt. De pupillen reageren langzamer en het contrast tussen licht en donker is minder goed waar te nemen. Dit kan voornamelijk gevaarlijk zijn wanneer je ’s avonds de weg op gaat en je ogen minder snel reageren op de koplampen van tegemoetkomende auto’s. Overmatige alcoholinname vermindert het vermogen om afstanden in te schatten, kleuren waar te nemen en versmalt het blikveld. Hierdoor ziet men niet meer wat er links en rechts gebeurt en ziet men remlichten, richtingaanwijzers en reflectoren minder snel.'

Bron en beeld: Specsavers