eczeem

8 tips tegen eczeem die echt helpen

Eczeem is knap vervelend. Echt te genezen is het niet, maar met de juiste aanpak kun je het het wel verminderen.

1. Probeer uit te vinden wat eczeem uitlokt
Misschien wordt jouw eczeem erger door een externe factor, zoals het weer. Maar eczeem kan ook veroorzaakt worden door een verzorgingsproduct of zelfs voeding. Als je weet wat jouw eczeem triggert, kun je daar rekening mee houden.

2. Pas je kleding aan
Schurende kleding is niet fijn als je last hebt van eczeem. Kies daarom voor comfortabele kleding van fijn materiaal. Sommige mensen hebben het idee dat ze meer eczeem krijgen door luchtverontreiniging. Als dat bij jou het geval is, kun je je huid in de stad het best bedekken met kleding.

3. Voorkom een droge huid
Smeer je huid om de paar uur in om uitdrogen en schraalheid tegen te gaan. Een droge eczeemhuid is namelijk niet in staat om zelf vocht vast te houden en voldoende huidvet aan te maken. Smeren zorgt ervoor dat de huidbarrière intact blijft en dat je minder kans hebt op jeuk. Probeer deze creme.

KLIK HIER

4. Krab niet
Door te krabben maak je de huid kapot en vererger je uiteindelijk de situatie. Tegen jeuk kun je met een ijsblokje over je huid wrijven.

5. Wissel van wasverzachter en wasmiddel
Je kunt gevoelig zijn voor verzorgingsproducten, waaronder de producten waarmee je de was doet. Probeer eens te wisselen, wie weet heeft je huid er baat bij.

6. Extra vitamine D
Neemt jouw eczeem af in de zomer? Dat kan de invloed zijn van vitamine D. Er zijn steeds meer aanwijzingen uit onderzoeken dat vitamine D-tabletten atopisch eczeem kunnen verminder. De zon ingaan werkt natuurlijk ook. Je huid mag maximaal een kwartier onbeschermd blootgesteld worden aan de zon. Vergeet niet om daarna je huid te beschermen met spf.

7. Douche niet te warm
Een hete douche is voor geen enkele huid goed, het droogt je huid namelijk uit. Zeker als je eczeem hebt, is dat het laatste waar je zin in hebt. Neem liever een lauwwarme douche en ga op zoek naar producten die jouw huid niet irriteren. En gebruik eventueel ook speciale eczeem-shampoo, zoals deze.

KLIK HIER

8. Ga naar de huisarts
Helpt niets, of twijfel je wat je kunt doen of smeren om je eczeem te verbeteren? Maak een afspraak bij de huisarts, die kan je verder helpen.

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Santé.

Beeld: GettyImages

Tip van de redactie

NAÏF handzeep & handlotion zonder microplastics
Naifhand
Bestel hier