Placeholder

Superfood: kokos

Kokoswater als sportdrank, kokos door je havermout… En genoeg redenen om deze superfood te eten (en drinken).

Over de kokosnoot
Een kokosnoot is geen noot, maar een steenvrucht van de kokospalm. De vrucht bestaat uit vier lagen: bruine kokosvezels, de schil, vruchtvlees en water. Kokos kun je zo eten of verwerken tot kokosmelk, kokosvet of kokosmeel.

Enkele gezondheidsvoordelen
De vetten uit kokos zijn gezond en laten je bloedsuikerspiegel niet pieken. Kokoswater is een heilzame dorstlesser en ook is de kokosvrucht een echte beautybooster.

Kokoswater en kokosmelk: niet verwarren
Verwar kokoswater niet met kokosmelk. Kokoswater is het vocht uit de kokosnoot. Kokosmelk ontstaat door het vruchtvlees (kokos) te verpulveren tot vloeistof.  

Rijp of rot?
Een kokosnoot heeft drie ogen waarmee hij aan de boom hing. Check of deze ronde plekken zacht of misschien al open zijn. Kies in dat geval een andere kokosnoot, grote kans dat hij bedorven is.  Ook door een kokosnoot heen en weer te schudden kun je ontdekken of hij rijp is. Je hoort het kokoswater dan flink klotsen.

Wist je dat… kokoswater een goede sportdrank is?


Dit zit er in kokos
Kilocalorieën: 45 kcal per 250 ml kokoswater, 389 kcal per 100 gram kokos.
Verzadigd vet: een kokosnoot bestaat voor 90% uit verzadigd vet. Dit verzadigde vet is als uitzondering wél gezond, omdat het de opname van voedingsstoffen bevordert.  
Onverzadigd vet: goede vetzuren die je beschermen tegen hart- en vaatziekten. Vezels: zorgen voor een verzadigd gevoel en bevorderen je stoelgang.
Laurinezuur: wordt door ons lichaam omgezet in monolaurinezuur en zit ook in moedermelk. Het doodt bacteriën en virussen.
Vitamines: vooral vitamine B en C.
Mineralen: vooral foliumzuur, kalium, zink, magnesium, fosfor en ijzer.
Eiwitten: helpen de lichaamscellen zich te herstellen.
Koolhydraten: leveren energie aan het lichaam.
Isotonen: voorzien lichaamscellen van water.

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock