Placeholder

Wat kun je doen tegen luizen?

De kinderen gaan weer naar school. Hoe ontkom je aan de luizenplaag die vaak aan het begin van het schooljaar ontstaat?

Advertorial

Cristina: 'Aan het begin van elk schooljaar is het vaak een probleem: hoofdluis. Kinderen komen na de vakantie weer bij elkaar en vaak wordt er hoofdluis geconstateerd. Omdat kinderen vaak dicht bij elkaar spelen en hun hoofden in contact komen met elkaar, is het voor luizen makkelijk om van hoofd naar hoofd te lopen.

Vermoed je dat je kind luizen heeft?
Luizen houden vooral van een warm en vochtig plekje, zoals achter de oren, onder een pony, op de kruin of in de nek. Het zijn goede plekjes voor een luizencheck, want dit zijn de plekken waar je ze vaak als eerst kunt vinden.

De luizencheck
De beste manier om te kijken of iemand luizen heeft, is te kammen met een luizenkam. Hang met het hoofd boven een witte handdoek of boven een wit papier. Op die manier vallen aanwezige luizen (grijsblauw of roodbruin van kleur) op de witte ondergrond en zo zie je ze meteen liggen. Behalve luizen, kunnen er ook eitjes (neten) in het haar zitten. Die zien er uit als kleine, grijswitte puntjes en zitten stevig vast aan het haar, dicht bij de haarwortel.

Shampoo en lotion
Luizen of neten gevonden? Je kunt in de drogisterij verschillende producten kopen die helpen tegen luizen. De meest gebruikte producten zijn shampoo en lotion met dimeticon, malathion of permetrine. De shampoo doodt luizen binnen enkele minuten, waarna je ze uit het haar kunt kammen. De shampoo heeft geen nawerking. Dus om te voorkomen dat je kind opnieuw besmet raakt, moet je het haar na een week nog een keer wassen met de shampoo. De lotion heeft een langere inwerktijd, waardoor het na enkele weken nog kan werken. In de drogisterij kun je navragen hoe je het product precies moet gebruiken. Voor de stoffen malathion of permetrine is de luis soms ongevoelig. Werkt het middel niet, probeer dan een ander product.

Luizenkam
Na het gebruik van shampoo en lotion moet het haar goed worden afgespoeld met water en gekamd worden met een luizenkam. Het is belangrijk om twee weken lang elke dag het haar te kammen om zeker te zijn dat alle luizen en neten echt weg zijn. Omdat de neten stevig vast zitten aan het haar en de luizenkam erg fijne tanden heeft, is het fijn om crèmespoeling of lotion in het haar te doen. Dan gaat het kammen makkelijker. Vastgeplakte neten kun je eventueel losweken door te deppen met azijn.

Zwangerschap, borstvoeding en baby's
Bij zwangerschap en borstvoeding worden middelen op basis van malathion en permetrine afgeraden. Je kunt dan de kammethode volgen. Middelen met dimeticon gebruik je dan alleen in overleg met je huisarts. Bij baby's onder de 6 maanden mag een hoofdluismiddel alleen gebruikt worden in overleg met de huisarts.

Hygiëne
Ik merk vaak dat mensen zich schamen als ze een product tegen luizen komen kopen. Maar dat is helemaal niet nodig! Het hebben van luizen heeft namelijk niets met slechte hygiëne te maken, want luizen houden juist van schoon haar.'

Beeld: Shutterstock


Wie is Cristina?
Cristina Knollema-Lertora is gediplomeerd drogist en werkt in een drogisterij met het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg, dat is het keurmerk voor goed advies over zelfzorggeneesmiddelen. Op www.erkendspecialistinzelfzorg.nl kun je opzoeken welke drogisterijen bij jou in de buurt dit keurmerk hebben en wat je als klant mag verwachten van deze drogisterijen.

Dit artikel is mogelijk gemaakt door CBD.