Placeholder

Schimmelnagels

Schimmelnagels komen veel voor. Het is niet erg mooi en het kan ook erg pijnlijk zijn. Huisarts Ingrid Kuiper geeft advies over schimmelnagels.

‘Schimmelnagels, ook wel kalknagels genoemd, komen veel voor. Ze worden veroorzaakt door bepaalde schimmels, dermatofyten, die ook voetschimmel kunnen veroorzaken. Van de mensen die last hebben van voetschimmel krijgt een derde ook schimmelnagels. De kans daarop is groter als je nagels beschadigd zijn door bijvoorbeeld sport of te nauwe schoenen.

Infectie
Hoewel schimmels bij iedereen op de huid aanwezig zijn, krijgt niet iedereen schimmelnagels; de ene persoon is er gevoeliger voor dan de andere. Als je afweer verminderd is of bij een slechte doorbloeding van de voeten is de kans op een schimmelinfectie groter. Als je eenmaal een schimmelinfectie hebt gehad, heb je meer kans op een herinfectie.

Hoe herken je schimmelnagels?
Schimmelnagels herken je aan de gele verkleuring. Ook wordende nagels brokkelig en dikker. Ze groeien min of meer ‘omhoog’ en kunnen loslaten of scheuren. Meestal is je grote teen de dupe en begint de infectie aan de zijkanten en aan het einde van de teennagel. Soms is er geen sprake van een schimmelnagel, maar van een huidaandoening die erop lijkt, zoals psoriasis, of is er sprake van een ingegroeide teennagel.

Schimmelnagels behandelen
Met medicijnen, zoals Lamisil of Trisporal, kunnen schimmelnagels worden bestreden. Je moet ze wel lang (drie maanden) innemen, omdat een nagel er negentig dagen over doet om uit te groeien. Deze medicijnen werken beter dan lokale middelen die je op de nagels moet smeren, maar kunnen wel bijwerkingen hebben, zoals smaakverandering en maag-darmklachten. Bovendien mag je ze tijdens een zwangerschap niet gebruiken.

Voorkomen is beter dan genezen
Schimmels gedijen goed in een vochtige, warme omgeving. Je geeft ze dus minderkans als je je voeten goed droog houdt, badslippers draagt en geen synthetische sokken of pantykousjes aantrekt. Houd je nagels kort en draag geen knellende schoenen.'