suiker

Honderd dagen zonder suiker

Online redacteur Manon besloot honderd dagen geen suiker te eten. Behalve dat ze onwaarschijnlijk veel tijd bezig was met het lezen van etiketten, gebeurden er twee dingen die ze niet had kunnen voorspellen.

Toen ik een jaar geleden besloot om als experiment honderd dagen geen suiker te eten, ben ik een fervent lezer van etiketten. Dat valt niet mee, want de letters zijn extreem klein en zonder leesbril zie ik niets. Op zoek naar suiker vond ik maar liefst twintig namen voor suiker. Zoals ‘magere melkpoeder’ en ‘moutextract’. Ik mijd ze tegenwoordig allemaal.

Fed up

Aanleiding om suikerloos te leven was de documentaire Fedup. Een piepklein berichtje in de krant wees me op de documentaire. Vol ongeloof keek ik naar de hoeveelheid suiker die in onze voedingsmiddelen zit. Geen wonder dat ik al jaren te dik ben. Ik ben al dertig jaar vegetariër en al die leuke vega-burgers die ik uit de supermarkt haal zitten vol suiker. Er zit suiker in mijn tortillavellen, in de vegan mayonaise die ik koop en in de amandelmelk die ik in mijn koffie gooi.

Etiketten lezen

Honderd dagen geleden besloot ik om etiketten te gaan lezen. Binnen een paar weken wist ik precies welke mosterd ik wel kon kopen, en welke chips zonder suiker waren. Simpele dingen als paneermeel en augurken kon ik vrijwel nergens zonder suiker vinden. En zelfs in het meeste brood bleek suiker te zitten.

Vanaf het moment dat ik suikerloos ging eten gebeurden er twee dingen die ik niet had kunnen voorspellen. Het eerste was dat ik heel erg diep sliep. Nu ben ik altijd al een goede slaper geweest, maar dit keer was het alsof ik in coma was, zo diep sliep ik. Het tweede effect – en dat was minder leuk – was dat mijn smaak veranderde. Zelfs een glaasje kraanwater smaakte ineens naar 7-Up. Alles was zoet. Alsof mijn smaakpapillen opnieuw geprogrammeerd moesten worden.

Afvallen

Er was ook nog een leuk effect gelukkig, en dat was dat ik in een week vier kilo afviel. Vijf kilo’s die in de weken erna overigens gewoon weer terug kwamen. 

Die eerste weken zonder suiker voelden alsof ik opnieuw geprogrammeerd werd. Het had ontegenzeggelijk een enorm effect, terwijl ik er van tevoren weinig van had verwacht. Inmiddels is alles weer bij het oude. Ik heb mijn oude gewicht weer terug, water smaakt weer naar water en slapen doe ik gewoon weer als een roosje. Nu heb ik het voordeel dat ik nooit een zoetekauw ben geweest, maar sinds ik zonder suiker eet zie ik hoe veel suiker er om mij heen is. Wanneer ik met de trein reis, lees ik voor de grap de etiketten van AH-To-GO. Alleen de worteltjes in plastic hebben geen toegevoegde suiker, maar verder zit o-ve-ral suiker in. En de hele dag door moet ik bedanken voor stukken taart, snoepjes, kauwgom en chocola. Daar bedankte ik vroeger misschien ook wel voor, maar nu pas zie ik hoe veel het me wordt aangeboden.

Tiramisu

Na een paar maanden zwichtte ik. Er was een feest, er was Tiramisu (I loooooove Tiramisu) en er waren hele lekkere zoete drankjes met zelfgebakken koekjes. Eén feest en mijn lichaam schreeuwde om suiker. Als een dorstige in de woestijn die al een tijdje zonder water zit, zo graag wilde ik suiker.

Het kostte me nog behoorlijk veel moeite om terug te gaan naar mijn suikervrije leven. Mijn lichaam bleef maar om suiker vragen zo leek het.

Eczeem

Ik had graag gewild dat die vier kilo die ik in een week verloor voor altijd waren weg gebleven. Dat is niet gebeurd. Toch is er een belangrijke reden waarom ik terug ben gegaan naar mijn leven zonder suiker. Al jaren lang had ik namelijk last van een paar eczeem-plekken. Rode, jeukerige vlekken op mijn arm. In eerste instantie weet ik ze aan te veel stress, maar toen de stress helemaal uit mijn leven verdween, bleven die plekken. Ik ging naar de huisarts, kreeg cremes en zalfjes met hormonen, nam baden vol zemelen, slikte allerlei pillen, ging zelfs elke dag langs zee lopen omdat ik had gehoord dat zeelucht goed is tegen eczeem. Ik stopte met alcohol en koffie en waste – ik was vrij radeloos – zelfs mijn lakens en kleren met steeds een ander wasmiddel. Ik las werkelijk alles op internet wat er maar te lezen was over eczeem en volgde elk advies op.

En toen verdween de suiker. Ik begon mijn experiment uit nieuwsgierigheid, meer niet, maar na een week zag ik de eczeemplekken verdwijnen en na twee weken was elke plek weg. Ze kwamen nooit meer terug. Ik zou willen dat ik zou kunnen zeggen dat ik me als herboren voel. Dat kan ik niet. Ik ben gewoon dezelfde als vroeger, maar dan zonder gekke rode plekken. En zonder suiker.

Tekst: m. Daelmans/Santé/ Beeld: Getty Images

Lees ook…

Eet minder suiker en leef langer

Drie heerlijke recepten zonder suiker

Fleur stopt met suiker: ik voel me een beetje down

Tip van de redactie

Schermafbeelding 2021 09 02 Om 15.08.04
Klik hier
Sante 03 2024
De nieuwe Santé ligt nu in de winkel
Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen