hoe-slecht-oren-schoonmaken-wattenstaafje

Moet je je oren schoonmaken met een wattenstaafje?

Maak jij je oren (regelmatig) schoon met een wattenstaafje en vraag je je af hoeveel kwaad dat nu eigenlijk kan? Ook wij hebben onszelf de vraag gesteld hoe slecht het is om je oren schoon te maken met een wattenstaafje en we hebben nu het antwoord voor je. Lees je mee?

Oorsmeer

Het ziet er misschien vies uit, maar dit plakkerige goedje speelt een belangrijk rol in de gezondheid van je oren. Sterker nog, oorsmeer is de BFF van je oren. Oorsmeer bestaat uit natuurlijke stoffen die uit je oorkanaal vrijkomen, gemengd met haar en dode huidcellen. Het begint vaak als een olieachtige, gelige vloeistof. Naarmate het ophoopt en ouder wordt in je oorkanaal, kan het bruin of zwart worden.

Oorsmeer is relatief zuur om het microbioom van je oren, een ecosysteem van gezonde bacteriën, te beschermen. Het zorgt voor een goede balans van micro-organismen en voorkomt de overgroei van bacteriën en schimmels, wat zou kunnen leiden tot pijnlijke oorontstekingen. Een recent onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat menselijk oorsmeer antibacteriële en anti-schimmeleigenschappen heeft. Daarnaast zorgt oorsmeer ervoor dat je oorkanaal vochtig blijft. Als je het oorsmeer uit je oren haalt, kunnen ze droog en jeukerig worden.

Naast het behouden van je oorsmeer, zijn er nog vijf goede redenen waarom je je oren beter niet kan schoonmaken met een wattenstaafje:

1. Je kan je oor beschadigen

Met een wattenstaafje rondvegen in je oor kan kleine krasjes veroorzaken, micro-abrasies genoemd. Hierdoor loop je meer kans op het krijgen van een pijnlijke oorontsteking, inclusief zwelling en pus. Dat geldt trouwens ook voor goedkope muziek-oortjes.

2. Je kan je oorsmeer verstoren

Door je oren schoon te maken, schuif je het oorsmeer verder je oor in. We maken namelijk alleen oorsmeer aan in het buitenste derde deel van ons oorkanaal, niet in de buurt van ons trommelvlies. Het kanaal is gemaakt om het oorsmeer op natuurlijke wijze naar buiten te duwen. Wanneer je het verder naar binnen duwt, duurt het langer voordat het eruit komt en heb je misschien zelfs een dokter nodig om het eruit te halen. In de tussentijd kan je een deel van je gehoor kwijtraken, waarbij het voel alsof je een oordopje draagt. Ook kan je er sneller een oorontsteking van krijgen.

DierDier

3. Je kan je trommelvlies doorprikken

Als je het wattenstaafje te diep in je oor duwt, kan je je trommelvlies doorprikken. Daardoor raak je een deel van je gehoor kwijt en loop je meer risico op oorontstekingen. Meestal geneest het vanzelf, maar dat kan wel een paar maanden duren.

4. Je kan doof worden

Achter het trommelvlies ligt de otische capsule, de muur van het binnenste gedeelte van je oor. Dit deelt doorprikken kan onherstelbare schade aanrichten, wat kan leiden tot permanente doofheid. Ook kan het leiden tot duizeligheid, wat je kan opzadelen met balansproblemen. En nu we het toch over doof worden hebben… als je een koptelefoon gebruikt, gebruik dan liever eentje die over je oren gaat dan in je oren. Zoals deze.

5. Je kan de botten in je oor verschuiven

Als je je trommelvlies doorprikt, kan je de kleine botten die geluid naar het binnenste deel van je oor doorgeven verschuiven. Dit kan niet uit zichzelf herstellen, daar heb je een operatie voor nodig.

Moet je je oren eigenlijk wel schoonmaken?

Waarschijnlijk niet. Overtollig oorsmeer komt vanzelf uit je oren en breng viezigheid, stof en andere restjes met zich mee. De beweging van je kaak terwijl je praat of kauwt helpt hierbij. Wanneer je oorsmeer in de opening van je oor komt, droogt het op en schilfert het eraf. Je hoeft je oren dus niet schoon te maken, want dat doen ze zelf. Tenzij je het op doktersadvies doet, uiteraard.

Bron: Livestrong.com, beeld: Getty Images

Tip van de redactie

koptelefoon


Bose draadloze over ear koptelefoon met noise cancelling
Klik hier
Sante 03 2024
De nieuwe Santé ligt nu in de winkel
Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen

Gerelateerde artikelen