Heb jij een vitamine B12-tekort?
3 oktober 2024
Ongeveer 7 op de 100 mensen heeft een tekort aan vitamine B12. Hoe komt dat en wat merk je ervan?
Vitamine B12, ofwel cobalamine, speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van DNA. Ook is het belangrijk voor de opname van ijzer, de aanmaak van rode bloedcellen, het vervoeren van zuurstof via je bloed en het reguleren van je zenuwstelsel. De ADH voor volwassenen is 2,8 microgram.
Vitamine B12
Deze vitamine zit vooral in dierlijke voedingsmiddelen. Bacteriën in de darmflora van dieren produceren het, waarna het door de darmwand wordt opgenomen en zo verder in hun lichaam wordt verspreid. Wij hebben ook bacteriën en schimmels die vitamine B12 maken. Deze zitten alleen in het einde van de dikke darm, waardoor die niet meer kan worden opgenomen. We zijn dus afhankelijk van voeding. Helaas is deze vitamine uit plantaardige bronnen moeilijk opneembaar. Een verminderde inname van B12 komt dan ook vaker voor bij vegetariërs en veganisten. Aan sommige plantaardige producten, zoals plantaardige yoghurt, wordt B12 toegevoegd.
Lees ook: 5x waarom vitamine C belangrijk is voor je huid
Gevolgen van een tekort
Een B12-tekort krijg je niet zomaar. Het is de enige wateroplosbare vitamine waar je lichaam een voorraad van opslaat. Het kan dus jaren duren voordat je klachten krijgt. Denk aan vermoeidheid, neurologische klachten zoals tintelingen of een dof gevoel in handen en voeten, een zwaar gevoel, bleekheid, moeilijkheden met lopen, maar ook psychische klachten als verwardheid en depressie. Een tekort kan ontstaan doordat je dieet te weinig B12-bronnen bevat. Ook autoimmuunziektes, maag- en darmproblemen, gebruik van bepaalde medicatie en een tekort aan andere micronutriënten, zoals ijzer en foliumzuur, kunnen een tekort veroorzaken. De hoeveelheid vitamine B12 in je lichaam is meetbaar door middel van bloedonderzoek. Het is niet nodig grote hoeveelheden in te nemen als je geen tekort hebt. Als je lichaam de maximale opslagcapaciteit heeft bereikt, kun je niet nog meer van deze vitamine opnemen.
Oplossingen
• Voeg meer B12-rijke producten aan je dieet toe. Dierlijke bronnen zijn onder meer zalm, tonijn, kaas en yoghurt. Plantaardige bronnen zijn onder meer zeewier en algen.
• Eet je veganistisch? Het advies is om elke dag een tablet met 2,8 microgram B12 in te nemen. Dit kun je zonder recept kopen bij de drogist of apotheek.
• Is een B12-tekort aangetoond, dan kun je dagelijks een tablet met 1000 microgram B12 nemen. Zijn de klachten na 3 maanden niet weg, dan gaat de huisarts het verder onderzoeken.
• Is je lichaam niet goed in staat om vitamine B12 op te nemen of heb je een zeer ernstig verlaagde hoeveelheid, dan kunnen injecties met vitamine B12 uitkomst bieden. Meestal haal je dan om de 2 maanden een prik.
• Bij een tekort kan het raadzaam zijn regelmatig je bloed te laten checken om tekorten in de toekomst te voorkomen.
Lees ook: Vitamine B alles wat je erover moet weten
Tip van de redactie
Ontdek de kracht van Lifestyle Medicine in de strijd tegen chronische ziektes zoals diabetes en hartkwalen. Dit basisboek onthult de zeven pijlers voor een gezonder leven: van voeding tot mindset. Een weg naar een langer, gezonder en gelukkiger leven. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
Je levensstijl als medicijn
TEKST EMMA VERWEIJ
BEELD GETTYIMAGES