persconferentie-mark-rutte

Dit is vandaag aangekondigd tijdens de persconferentie

Vanmiddag om 14.00 uur was er wederom een persconferentie waarin premier Mark Rutte het land toesprak. Het kabinet maakt zich namelijk grote zorgen om de Britse variant van het coronavirus die is opgedoken en gelooft dat er extra maatregelen nodig zijn om deze en andere nieuwe varianten van het virus onder controle te krijgen.

Nieuwe maatregelen

Er was eerder al sprake van en nu lijkt het steeds dichterbij te komen: het invoeren van een avondklok. Zodra de Tweede Kamer heeft ingestemd met de avondklok, zal deze een aantal dagen later worden ingevoerd. Het zou gaan om een verbod om naar buiten te gaan tussen 20.30 uur en 4.30 uur, tenzij je valt onder een van de uitzonderingen die hiervan vanwege medische of werkgerelateerde redenen zijn vrijgesteld.

Lees ook: ‘De Santé-redactie over: coronavaccins

Niet alleen overweegt het kabinet een avondklok, ook wordt het advies voor bezoek aangescherpt: ontvang thuis niet meer dan 1 persoon van 13 jaar of ouder per dag en ga maximaal 1 keer per dag ergens op bezoek.

Ook worden de reisbeperkingen aangescherpt: het dringende advies is om in Nederland te blijven en niet op reis te gaan tot en met 31 maart. Vanaf zaterdag 23 januari om 00:01 uur geldt er een vliegverbod op landen met een hoog besmettingsrisico en inkomende reizigers moeten kunnen aantonen dat ze negatief getest zijn, zowel uiterlijk 72 uur voor aankomst door middel van een PCR-test als een sneltest die maximaal 4 uur oud is voor het aan boord gaan. Ook moeten zij 10 dagen in quarantaine na aankomst in Nederland.

Afwachten…

Het is dus nog niet zeker of en wanneer de avondklok van kracht zal worden, dat zullen we af moeten wachten. Wel is duidelijk dat het kabinet zich veel zorgen maakt om de nieuwe varianten van het virus die zijn opgedoken en deze extra maatregelen noodzakelijk acht. De maatregelen zullen in ieder geval gelden tot en met 9 februari 2021.

Bron: Rijksoverheid.nl

Gerelateerde artikelen