droge ogen

Alles wat je moet weten over droge ogen

Droge ogen: je wordt er niet vrolijk van. Het is erg vervelend en komt helaas bij veel mensen voor. In de meeste gevallen kan het geen kwaad, maar wat is de oorzaak nu eigenlijk en wat kun je er tegen doen? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over droge ogen.

Wat zijn droge ogen?

Traanvocht wordt aangemaakt door klieren rond je oog en bestaat uit water, olie en lipiden. Door te knipperen verspreidt het vocht zich over je ogen, waardoor je zicht stabiliseert en je ogen beschermd zijn tegen infecties. Je kunt last krijgen van droge ogen als je niet genoeg traanvocht aanmaakt, als je traanvocht van slechte kwaliteit is of als het vocht te snel verdampt.

Wat zijn de symptomen?

Als je droge ogen hebt, kun je last hebben van:

•           Pijnlijke en vermoeide ogen

•           Geïrriteerde, branderige ogen

•           Wazig zien

•           Verhoogde gevoeligheid voor licht

•           Rode ogen

•           Tranende ogen

Wat veroorzaakt droge ogen bij lenzendragers?

Draag je lenzen? Dan kunnen droge ogen veroorzaakt worden door het dragen van de verkeerde of versleten lenzen. Er zijn veel soorten lenzen, bijvoorbeeld harde lenzen, zachte lenzen, daglenzen en nachtlenzen. Merk je dat je lenzen niet fijn zitten? Dan kun je misschien beter andere lenzen bestellen. Als je geen idee hebt welke lenzen je nodig hebt, kun je altijd terecht bij een contactlensspecialist voor advies.

Lees ook: Zijn brildragers minder vatbaar voor corona?

Wat kun je zelf doen?

In de meeste gevallen zijn droge ogen niet schadelijk, maar het is natuurlijk wel erg vervelend. De eenvoudigste manier om ervan af te komen, is simpelweg voldoende knipperen met je ogen. Hierdoor produceren je ogen meer tranen. Als je droge ogen hebt, is het belangrijk dat je voldoende vocht binnen krijgt. Drink daarom elke dag minstens 1,5 liter vocht. Daarnaast is het belangrijk om de luchtvochtigheid in huis en op kantoor in balans te houden. Je traanfilm droogt namelijk sneller op bij een te droge lucht in huis of op kantoor. Je kunt de luchtvochtigheid in balans houden door bakken met water in ruimtes te plaatsen. Dit is zeker aan te raden als de verwarming aan staat.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Hoe droge ogen behandeld worden, hangt af van de onderliggende oorzaak. Als de klachten ernstig zijn, kun je medicijnen of oogdruppels van je huisarts krijgen. Aarzel dus niet om contact op te nemen met je huisarts als je merkt dat de klachten erger worden.

Lees ook: 6 tips tegen gezwollen ogen

Beeld: Pexels / Dit is een partnerbijdrage