Vrouw (22)

5 gezondheidsfabeltjes (die jij eerst ook geloofde)

Als je naar buiten gaat met nat haar word je ziek. En als je over een kwallenbeet plast, neemt de pijn af. Wat is er waar en wat niet?

Vertelde jouw moeder je ook dat je niet met nat haar naar buiten moest gaan, omdat je anders ziek zou worden? En wat dacht je van die oom die op verjaardagen altijd vertelde dat als je een appelpitje doorslikt, er een appelboom in je buik zou groeien? Ook déze ‘feitjes’ kloppen niet.

Fabel 1: de kwallenbeet en het plasje erover

Een beetje urine over je kersverse kwallenbeet zou helpen de pijn en jeuk te bestrijden. Klopt niets van, zegt dermatoloog Patrick Kemperman. Het zuur in de plas kan de jeuk zelfs nog wat verergeren. Wat je wel het beste kunt doen in geval van een beet – die we eigenlijk een steek moeten noemen – lees je hier.

Fabel 2: de tocht en de blaasontsteking

Je hebt dik een half uur op de bus staan wachten, je had een dunne panty aan en wind waaide behoorlijk. Hét recept voor een blaasontsteking, toch? Nope. Een blaasontsteking is het gevolg van een bacterie. Eentje die in je darmen huist. En af en toe ‘aan de wandel gaat’. Als-ie vervolgens in je blaas terechtkomt, veroorzaakt-ie bij sommigen een blaasontsteking. Een van de activiteiten die de bacterie in beweging kan brengen, is seks. Meer daarover lees je in dit artikel.

Fabel 3: zware botten en een hoger gewicht

Helaas, pindakaas. Je hoort het nog altijd weleens voorbijkomen, maar het is écht niet waar. Een persoon kan geen ‘extra zware’ botten hebben. Mensen met overgewicht, torsen simpelweg meer lichaamsvet mee. En daar komen dus ook de kilo’s vandaan die de weegschaal aangeeft. Wat wél een grappig feitje is, is dat een baby aanvankelijk veel meer botten heeft dan een volwassene.

Fabel 4: het natte haar en naar buiten gaan

Of je het fijn vindt, is een ander verhaal. Maar nat haar an sich + de al dan niet koude buitenlucht maken jou niet ziek. Griep en verkoudheid ontstaan door virussen, niet door nat haar. Waar het mondiale misverstand wellicht vandaan komt, is dat virussen wél houden van zich nestelen in je neus bij kouder en natter weer. Dus als jij mét je natte haar naar buiten gaat, terwijl het guur is, kun je zomaar die verkoudheid welkom heten door de gunstige omstandigheden. Maakt echter niets uit of je haar nat is.

Fabel 5: de 5-seconden-regel en voedsel

Hoogstwaarschijnlijk was popi-tv-chef Julia Childs in de jaren 60 de eerste die deze ‘regel’ hardop uitsprak. Ze bakte live op tv een pannenkoek, deze viel, waarna ze ‘m terug in de pan legde en grapte dat alles dat korter dan 5 seconden op de grond heeft gelegen, heus nog veilig gegeten kan worden. Wetenschappers zijn er sindsdien los op gegaan. En veel (héél veel) ouders van jonge kinderen hebben de regel gehanteerd. Misschien ook omdat er anders wel erg veel eten weggegooid zou moeten worden… Hoe dan ook, of je voedsel nu 5 seconden of slechts 0,5 seconde op de grond heeft gelegen, het bevat daarna nagenoeg exact hetzelfde aantal bacteriën. Overigens kan het type vloer wel verschil maken, zo bevatten gladde vloeren als laminaat en tegels méér bacteriën dan tapijt. Who knew?!

Lees ook: Waarom moet je ’s ochtends altijd plassen?

Beeld: Getty Images

Gerelateerde artikelen